• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VOLVO V70 2003 automat Benzyna gaz bez turbo wyciek płynu chłodzącego

Punktów
0
Miasto
Brzesko
witam

od długiego czasu męczę się z wyciekiem płynu chłodzącego w VOLVO V70 2003 automat Benzyna gaz bez turbo. Obecnie leję litr wody na 50 km. Wycieku pod samochodem nie widzę.
Rzeczy jakie robiłem:
1- U gaziarzy stwierdzono wyciek na reduktorze gazu. Po jego usunięciu problem nie zniknął. Sprawdzali testerem do CO2 i stwierdzili że to będzie uszczelka pod głowicą.
2-wymieniana uszczelki pod głowicą i planowanie głowicy, podobno też była sprawdzana szczelność głowicy.
Problem nadal istniał.
3-ponownie sprawdzałem uszczelkę testerem CO2 u gaziarzy i dalej stwierdzili że uszczelka jest do wymiany
4- kazałem mechanikom przy mnie zdjąć głowicę co zrobili i uszczelka faktycznie była nowa. Stwierdzili że przepuszcza nagrzewnica. Wymienili i dalej problem nie zniknął.
5-wymiana rozrządu i pompy wodnej. Problem nie zniknął.
6-zapomniałem nadmienić że na samym początku wymieniałem chłodnicę bo podobno była nieszczelna.
Czy podpięcie do komputera może zlokalizować problem?
Mam go zezłomować czy ma ktoś jakiś pomysł?
dzięki

Ostatnia edycja:

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
W razie co silnik mozna kupic juz za 700zl... Sprawdzał ktoś płaszczyzne bloku? Czy równo osadzone są stalowe tuleje w bloku? W tych silnikach lubi tuleja pęknąć.

Punktów
0
Miasto
Brzesko
W razie co silnik mozna kupic juz za 700zl... Sprawdzał ktoś płaszczyzne bloku? Czy równo osadzone są stalowe tuleje w bloku? W tych silnikach lubi tuleja pęknąć.
Nie widac wyciekow na dole?
No właśnie nie widać. Chyba że jak jeździ to ciśnienie wyrzuca płyn. Czy można sprawdzić wydech analizatorem spalin i czy taki pomiar pokaże że woda się przez wydech wydostaje?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Analizator spalin sprawdza katalizator i stan techniczny silnika. Ale jak z tyłu jest niebieski dymek
to wszystko wiadomo bez analizatora. Przy sprawnym silniku i kat. z tyłu może lecieć woda.

Do góry Bottom