Mowa o moim samochodzie prywatnym którym chciałbym jeszcze pojeździć jakieś 4 lata. Jest to samochód z początku produkcji czyli z wadliwymi tłokami-nie mam pojęcia czy były wymieniane czy nie.
Rozgrzebałem silnik 1.8 z powodu dużego zużycia oleju. Okazało się że 4 cylider ma lekki owal, różnica pomiędzy wymiarem X i wymiarem Y wynosi 20 mikronów (4 razy więcej niż na pozostałych trzech).
Podsumowałem na razie koszty ponownego złożenia silnika i wychodzi to tak:
1. Tłoki na I szlif - jeszcze czekam na cenę, ale nie łudzę się, że będą tańsze niż 500 zł/szt. - za nominały serwis woła sobie 1500 zł/szt.
2. Pierścienie tłokowe - też czekam ale nominały mazdowskie kosztują 300 zł
3. Uszczelka pokrywy zaworów Reinz - 77 zł
4. Uszczelka głowicy Reinz - 123 zł
5. Śruby głowicy Payen - 99 zł
6. Uszczelki kolektora ssącego - 80 zł
7. Uszczelka kolektora wydechowego - Reinz - 27 zł
8. Uszczelniacze zaworowe - Takoma - 129 zł
9. Olej Dexelia - 139 zł
10. Płyn chłodniczy - OEM - 180 zł
11. Uszczelniacz półosi (musiałem wyjąc półoś do blokady wału korbowego, zresztą była już mokra) - OEM Mazda - 29 zł
12. Silikon Reinz do pokrywy rozrządu i miski - 35
13. Uszczelka pompy wody - OEM - 33 zł
14. Uszczelka EGR - OEM - 27 zł
15. Olej do skrzyni na dolewkę - Millers - 59 zł
16. Planowanie głowicy - 50 zł
17. Docieranie zaworów - 50 zł
18. Sprawdzenie szczelności głowicy - nie mam ceny
19. Szlifowanie cylindrów 500 zł (z transportem)
Jeszcze trzeba będzie wymienić uszczelniaczu wału korbowego jak go zdemontuję do szlifowania, ale nie mam cen.
na tą chwilę bez tłoków koszt części to jakieś 2000 zł. Z tłokami to wyjdzie pewnie sporo więcej.
Koszt używanego silnika 1.8 to cena 3000-3500 zł i nie wiadomo co sie kupuje.
Dlatego właśnie zastanawiam się nad zmianą silnika na 2 litrowy. Taki silnik używany mogę kupić za jakieś 500-700 zł. Generalnie ceny części do 2 litrówki są o niebo tańsze, więc nawet jak trzeba będzie coś z nim zrobić to powinno wyjść taniej.
Moje pytanie dotyczy samej przekładki. Co oprócz samego silnika trzeba w tym aucie wymienić?
Spróbuje to sprawdzić w serwisówce, ale wy pewnie doradzicie szybciej.
Koszt badania zmiany konstrukcyjnej to 180 zł, do tego od razu musi być wykonane badanie techniczne czyli 100. Można to zrobić od razu, a można dopiero przy przeglądzie.
Kurde do Mazdy 5 był tylko jeden silnik 2.0 LFF7 i ceny używek to spore. W innych mazdach były inne silniki i pewnie w ich przypadku będzie problem z wymianą.
Niemniej jednak poradźcie coś.
Rozgrzebałem silnik 1.8 z powodu dużego zużycia oleju. Okazało się że 4 cylider ma lekki owal, różnica pomiędzy wymiarem X i wymiarem Y wynosi 20 mikronów (4 razy więcej niż na pozostałych trzech).
Podsumowałem na razie koszty ponownego złożenia silnika i wychodzi to tak:
1. Tłoki na I szlif - jeszcze czekam na cenę, ale nie łudzę się, że będą tańsze niż 500 zł/szt. - za nominały serwis woła sobie 1500 zł/szt.
2. Pierścienie tłokowe - też czekam ale nominały mazdowskie kosztują 300 zł
3. Uszczelka pokrywy zaworów Reinz - 77 zł
4. Uszczelka głowicy Reinz - 123 zł
5. Śruby głowicy Payen - 99 zł
6. Uszczelki kolektora ssącego - 80 zł
7. Uszczelka kolektora wydechowego - Reinz - 27 zł
8. Uszczelniacze zaworowe - Takoma - 129 zł
9. Olej Dexelia - 139 zł
10. Płyn chłodniczy - OEM - 180 zł
11. Uszczelniacz półosi (musiałem wyjąc półoś do blokady wału korbowego, zresztą była już mokra) - OEM Mazda - 29 zł
12. Silikon Reinz do pokrywy rozrządu i miski - 35
13. Uszczelka pompy wody - OEM - 33 zł
14. Uszczelka EGR - OEM - 27 zł
15. Olej do skrzyni na dolewkę - Millers - 59 zł
16. Planowanie głowicy - 50 zł
17. Docieranie zaworów - 50 zł
18. Sprawdzenie szczelności głowicy - nie mam ceny
19. Szlifowanie cylindrów 500 zł (z transportem)
Jeszcze trzeba będzie wymienić uszczelniaczu wału korbowego jak go zdemontuję do szlifowania, ale nie mam cen.
na tą chwilę bez tłoków koszt części to jakieś 2000 zł. Z tłokami to wyjdzie pewnie sporo więcej.
Koszt używanego silnika 1.8 to cena 3000-3500 zł i nie wiadomo co sie kupuje.
Dlatego właśnie zastanawiam się nad zmianą silnika na 2 litrowy. Taki silnik używany mogę kupić za jakieś 500-700 zł. Generalnie ceny części do 2 litrówki są o niebo tańsze, więc nawet jak trzeba będzie coś z nim zrobić to powinno wyjść taniej.
Moje pytanie dotyczy samej przekładki. Co oprócz samego silnika trzeba w tym aucie wymienić?
Spróbuje to sprawdzić w serwisówce, ale wy pewnie doradzicie szybciej.
Koszt badania zmiany konstrukcyjnej to 180 zł, do tego od razu musi być wykonane badanie techniczne czyli 100. Można to zrobić od razu, a można dopiero przy przeglądzie.
Kurde do Mazdy 5 był tylko jeden silnik 2.0 LFF7 i ceny używek to spore. W innych mazdach były inne silniki i pewnie w ich przypadku będzie problem z wymianą.
Niemniej jednak poradźcie coś.