• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zapłonów Audi a6 2.4 BDW

A6Tony

Początkujący
Punktów
0
miałem podobny bład.tyle ze umnie skonczylo sie na tym ze rozrzad przeskoczył o zab na glowicy prawej i tez generował wypadanie zaplonu.co wiec za tym sie tyczy nieprawidlowe spalaniei blad sondy,łancuch byl na tyle wyciagniety ze napinacz niemogl juz go napiac a co najlepsze wyjechal i zatrzymał sie w jednej pozycji.2.4 czy 3.2 podobna konstrukcja.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Ja podobny temat mam w starym 1.6 8v vw. Odpalamy na zimno jest pięknie chodzi równiutko, po czym mała runda wokół komina i już jest 3 cylindrowiec. cewka, przewody, świece, wtryskiwacze oraz spręzanie sprawdzone i wszystko poprawne. Nieszczelności brak a ewidentnie ie idzie na jeden cylinder. Tez będę walczył w tym tygodniu to zobaczymy.

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Witam ponownie !
Podmieniłem dzisiaj stronami wtryskiwacze benzyny ,czyli bankami z 1 na 2 i odwrotnie ,
ale niestety bez zmian - cały czas wypadanie zapłonu cylinder 6 i wydajność katalizatora poniżej wartości granicznej.
I przypomnę tylko, że dzieje się tak tylko przy wysokich obrotach i prędkościach podczas dłuższego intensywnego przyspieszania.
Czy gdyby przeskoczył rozrząd po jednej stronie to nie byłoby problemu z całym Bankiem 2 (cyl. 4,5 i 6) ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Witam ponownie !
Podmieniłem dzisiaj stronami wtryskiwacze benzyny ,czyli bankami z 1 na 2 i odwrotnie ,
ale niestety bez zmian - cały czas wypadanie zapłonu cylinder 6 i wydajność katalizatora poniżej wartości granicznej.
I przypomnę tylko, że dzieje się tak tylko przy wysokich obrotach i prędkościach podczas dłuższego intensywnego przyspieszania.
Czy gdyby przeskoczył rozrząd po jednej stronie to nie byłoby problemu z całym Bankiem 2 (cyl. 4,5 i 6) ?

...Kolego podzielam zdanie Vagersa .Jeżeli przeskoczy rozrząd o np.1 ząbek wówczas będą różne wartości dla banku 1 czy 2 .Aby to wyjaśnić podłącz swój program i sprawdż synchronizację rozrządu dla obu banków a w szczególności dla tego drugiego (4,5,6)

Ostatnia edycja:

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Panowie jest to logiczne , ale ja mam błąd tylko cylindra nr 6.
nie ma 4 i 5 .

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Tak ,
ale wypadanie 4 i 5 zdarzyło się może ze dwa lub trzy razy i było to już dość dawno ,ok. 2 miesiące temu
i nigdy te trzy cylindry nie wystąpiły razem.
Zdarzyło się jeden raz że wyskoczyły dwa cyl. jednoczesnie 6 i 5.

Raczej tak 2.4 BDW

To ,że napisałem wcześniej o całej stronie to moja pomyłka. SORRY !
Nigdy nie wystąpiły błędy wypadania zapłonów na całej stronie 4,5,6 jednocześnie .

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Podmień stronami elektrozawór sterujący wanosem. Tak nazywam potocznie z Bmw zmienne fazy rozrządu.
Jest u góry, kostka mała śrubka i wysuwasz z głowicy.
Albo daj mu zasilanie, ma cykać nie iskrzyć.
Jak to będzie to stawiasz duuuużą wódkę.

porborewicz07

Uczestnik
Punktów
0
Oprócz tego , codziennie jadąc do pracy staram się wygenerować ten błąd i od tamtej pory czyli ok. 2 miesiące nie pojawiły się inne cylindry.
Tylko nr 6 .

Ok. Jutro postaram się je zamienić,
a jeżeli okaże się że to to,
to stawiam BECZKĘ WÓDKI !!!
;)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Coś takiego.

Jeszcze pytanie, czy słychać chwilowe grzechotanie łańcucha z rana.

Tylko napisz, a później opowiem ci swoją historię z RS4. Ewidentnie coś się dzieje na tej czapce, widać po świecach. Błąd 4 i 5 nie koniecznie musi wyskakiwać. Elektonika żyje czasami własnym życiem.

Często przyczyną jest ten frajer. Ale to już więcej zabawy, zacznijmy od prostrzych eliminacji.

Załączniki

• 20190506_224326[1].jpg
    20190506_224326[1].jpg
    532,2 KB · Wyświetleń: 41
  • 2016-10-23-1.jpg
    2016-10-23-1.jpg
    1,8 MB · Wyświetleń: 41
  • 2019-05-06 23.13.12.jpg
    2019-05-06 23.13.12.jpg
    4,3 MB · Wyświetleń: 35
Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Coś takiego.

Jeszcze pytanie, czy słychać chwilowe grzechotanie łańcucha z rana.

Tylko napisz, a później opowiem ci swoją historię z RS4. Ewidentnie coś się dzieje na tej czapce, widać po świecach. Błąd 4 i 5 nie koniecznie musi wyskakiwać. Elektonika żyje czasami własnym życiem.

Często przyczyną jest ten frajer. Ale to już więcej zabawy, zacznijmy od prostrzych eliminacji.
...obstawiasz zawór dolnego ślizgu ..?! ..

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie bo na wolnych byłyby jazdy.
Zawór nie puszcza oleju w gruche, znaczy się w wanosa.
Sprawdził bym jeszcze synchro na tej głowicy w Depfi blok 45 chyba. Wiem że gdzieś daleko jest pokazane synhro bank 1 i 2.
Miałem dwa ciężkie przypadki 3.0 tfsi i rs4 v8 zęby zjadłem ale zrobiłem. Nikt ci nie podpowie bo tego jest mało i nie robią lub się boją.

Na tej fotce jest pokazany silnik bez czapki. Mechanik, hmm przynajmniej tak siebie nazywał, notabene z tego forum uszkodzony napinacz zespawał na aucie aby mu się nie cofał, cofnął się i auto na krawacie trafiło do mnie. Resztę sobie dopowiedz dlaczego zdejmowałem głowicę.

W tych szmatach jak tylko słychać łańcuch z rana to odrazu atak na wymianę napinacza, bo jest później płacz i lament.
Bardzo dobry olej trzeba lać bo jest bardzo duży układ olejowy 9l wchodzi.

Załączniki

• 20180705_102953.jpg
    20180705_102953.jpg
    925,2 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Ciężko teraz coś polecić wszystko chrzczone. Motul też, nie wspomnę o Castrolu.
Liqui Moli chyba najrozsądniejszy, ogólnie przesiadam się na mniej renomowane marki. Bardziej im zależy na kliencie mniej reklamacji i mniejszy kłopot z odzyskaniem kasy, wraz z ponownym montażem.

To tak jak z wódką jak się pojawi w sklepie to bajka, a za chwilę jest loteria.

Oleju nie spróbujesz więc mają szerokie pole do popisu. Jak udowodnić że ci się silnik zatarł, sąd zostaje. W USA byś wygrał ale nie w naszym bagnie.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
..a z drugiej strony bardzo bezpiecznie jest wlewać taki olej, który Klient sam sobie wybierze .W takim przypadku mamy komfort .!

Do góry Bottom