• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

baksik1978

Początkujący
Punktów
1
Miasto
olsztyn
olsztyn pracuję od 8:30 do16:30 obsługujemy auta osobowe ibusy,na rękę 2500/2700złplus premia co miesiąc jakieś300-400zł .

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Łódź na rękę 2600 w 8h pracy. Soboty dodatkowo płatne .
Nad godziny( po długich negocjacjach) płatne 100%
Rejestracja oczywiście na najniższą krajową.
Dojazd do pracy około 40 km w obie strony

Dareckij

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Jestem wynagradzany 30% od kwoty netto wykonanej pracy .
Czy to normalne ,że wypłaca mi po odliczeniu WAT?
Pracuje ponad miesiąc i nie mam absolutnie żadnej umowy!
Szef nie mówi mi ile za co kasuje, jak spytałem klienta ile zapłacił ,to wyszło ,że dostałem 15%
od netto:mad:

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Szef nie mówi mi ile za co kasuje, jak spytałem klienta ile zapłacił ,to wyszło ,że dostałem 15%
Jak się dogadasz, tak masz. Lepiej jednak dla Ciebie, abyś miał umowę, bo na gębę to można się pocałujta w dupę wójta.
A kasa? Sam wiesz jak na tym wychodzisz i sam widzisz, jak zarabiają inni. Odnieś się do tego i przekalkuluj.

ObelixSP, skąd dokładnie jesteś, bo piszesz, że robota w lodzi a dojeżdzasz 40 kaemów. (Czyżbyśmy mieszkali niedaleko?)

Dareckij

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubin
Płaci mi dniówki.
średnio dostaje po 60 zł
Raz dostałem 100 jak rozbebeszyłem całego pasatab5 i lepiłem instalacje bo się spaliła .
Wiem że mnie d... , ale puki co innego nie znajdę to leprze to niż nic:confused:

P

PogotowieSamochodoweUK

Lepsze niz nic, ale kolego lepiej szukaj jak najszybciej. Wg mnie jako mechanik nie powinienes dostawac mniej jak 120zl dziennie na reke czyli jakies 150-160 calosci.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
a mnie jest nie stać na pracownika i zasówam sam a teraz w zimie to i tak wychodzi utargi porażka

P

PogotowieSamochodoweUK

Widziesz.... ja np doszedlem do wniosku ze bez zalozenia albo sieci mobilow, albo stacjonarki i 2-4 pracownikow wiecej niz teraz nie jestem w stanie zarobic, bo nawet przy sprzyjajacych ilosciach klienteli i wyjatkowym zestawieniu najdrozszych mozliwych napraw (to sie zdazylo 2 razy do tej pory) z drogimi czesciami na ktorych dodatkowo przytne swoje nie przeksocze pewnego pulapu bo brak rak i czasu robi swoje. Tak ze miesieczny zarobek mam od minimum jak jest malo klientow do warunkow idealnych okreslony i choc bym chcial to nic z tym juz nie zrobie, czhyba ze zatrudnie ludzi i bede mial z nich zyski. Wtedy tak...kasa ponad marzenia;) A i robiac w pojedynke nie masz urlopow, swiat, weekendow i mozliwosci bycia chorym, nie zapominaj o tym;)

troll

SuperMechanior
Punktów
34
U mnie np. chłopaki tez dostają 30% od roboty (od netto czyli po odliczeniu vat bo vat jest dla państwa niestety).U mnie większość warsztatów płaci na takich zasadach.A co do wypytywania klientów ile za co zapłacili -to za takie numery u mnie już dwóch poleciało. Jednego szkoda było ale zaczęło juz chore być to jego szpiegowanie, a zarabiał nieźle -dostawał od roboty i dorzucałem mu dodatkowo. Co do umowy-umowa zlecenie a jak pokaże co potrafi to dopiero wtedy możemy rozmawiac o umowach ,ale napewno nie po miesiącu. Tak juz jest ,że dopiero jak otworzy własną działalność to dopiero wtedy widzi ile to kosztuje .Niestety ale widzi się tylko ile się bierze od klienta,a reszta?prądy,czynsze,zusy,pierdusy skarbówki,narzędzia,nawet zwykły papier do d.....Tu stówka ,tam dwie itd itd.Każdy by chciał zarabiać i to jest normalne,ale te wszystkie legendy o kokosach na mechanice samochodowej to juz miniona epoka.Zawsze zresztą jest wybór-nie pasuje, za mało zarabiam-jaki problem-poszukaj czegos lepszego albo to rzuć i po problemie.W urzedach jest miło-ciepełko,urlopy,zwolnienia,premie,trzynastki,nagrody itd ,może to jest jakieś wyjście?

P

PogotowieSamochodoweUK

Ja nie bardzo rozumiem takie wypytywanie klienta ile zaplacil. Albo pracujesz dla kogos i akceptujesz warunki, albo nie akceptujesz i idziesz gdzies indziej albo otwierasz swoj warsztat.

Ja jak bede mial pracownika to tez choc by byl najlepszy na swiecie to wypiepszam na bruk za taki numer.

Jaki jest cel takiego szpiegowania? Co chce osiagnac pracownik?

W cenie jest:
-wynajem/koszta objektu
-rachunki
-wszelkie podatki i pozwolenia
-eksploatacja warsztatu/srodki czystosci/smary/itd
-czesci
-pensja pracownika
-zarobek wlasciciela ktory prowadzi caly pierd...nik

Jesli pracownik uwaza ze taki podzial ceny jest nie fair to niech sam otworzy warsztat i zobaczymy kiedy go zamknie.

To juz nie jest brak szacunku do szefa, to jest bezczelnosc.

troll

SuperMechanior
Punktów
34
dokładnie tak .To jest bezczelność. To szpiegowanie bierze sie stąd że często widzi albo słyszy ile klient zapłacił i najchętniej chciałby odpaliłby szefowo 10%. Chyba się ludziom role pokiełbasiły. To jest taki roszczeniowy stosunek do zycia i jak zauważam coraz częściej wystepuje wśród młodziezy, jeszcze niewiele widział,niewiele umie a chciałby zarabiać. Kiedys miałem takiego młodego ,zaczął mi skakać więc dostał propozycję-sam sobie zapewnia narzędzia ,ubranko,pranie,sprzatanie, zapłaci prąd,podatki, wynajem -oczywiście proporcjonalnie, a ja załatwiam klientów i chcę z tego tylko 20%.I co?i rura mu zmiękła....

P

PogotowieSamochodoweUK

Dokladnie, albo uklad jak napisalem albo jak Troll w ostatnim zdaniu. Jak pracownik zobaczy co nie sie za soba ryzyko eksploatacji to sie zdziwi jak mu peknie sprezyna w dynamometrycznym i okaze sie ze rozrzad za darmo robil i kolejne hamulce tez za darmo zrobi bo trzeba klucz sobie odkupic;)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Klucz to pół biedy.. Gorzej, jak np. coś pójdzie nie tak i się klin na wale w silniku zetnie, pomimo tego, ze wymienialiśmy klocki ham...
No ale przecież klient przyprowadził sprawnego...
I czapki z głów, dosłownie mówiąc...
Też już przerabiałem takie tematy...

troll

SuperMechanior
Punktów
34
dokładnie,tez się może zdarzyć, też podobnego mielismy- facet auto przyprowadził na jakąś pierdołe(serio nawet nie pamiętam co miało być) -do odpalania i zonk!- zerwał się rozrząd .szok.i afera-sprawa się o biegłych rzeczoznawców sądowych oparła.Cudów z tym było kupa, bo jeden z biegłych stwierdził że nie powinno się auta odpalać jeśli się nie wie jaki ma przebieg rozrząd....no sorry bardzo ....

a zreszta wracając do początku - do jakis zarobków dochodzi sie po latach naprawdę ciężkiej harówy, anie na dzień dobry kokosy. Ale tego sie nie widzi. Każdy z nas kiedys gdzies robił zanim zaczął sam.I dlatego to wkurza jak młody nawija że szef to pewnie kasę ciągnie a nam ochłapy rzuca...

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Miałem takiego młodego co nie miał szarych komórek :D
A teraz mam następnego starszego od siebie ma na razie próbny okres.
I teraz uwaga: w pierwszy dzień jak przyszedł to za swoją kawą, herbatą, kubkiem i innymi gratami
łącznie z ręcznikiem :eek:
Na razie je w locie i to dosłownie, pomyśli przy robocie, mówię mu co on potrzebuje do naprawy z narzędzi.
To jak przyjechał sklep z narzędziami to kupił tylko dwa narzędzia i mówi będzie ruch większy to
kupimy więcej. Jest na stałej pensji , zobaczymy co z tego wyniknie.

Do góry Bottom