• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Dzisiaj wymieniłem termostat..
1. Osłona pod silnikiem to jakaś masakra..
2. Płyn zlałem
3. Potem odkręciłem kule podciśnienia żeby dostać się do termostatu
4. Okazało się że zaczepy już ktoś wyłamał..
5. Zlało się sporo płynu z silnika
6. Przystąpiłem do wymiany

Generalnie udało mi się dorwać kanał i poszło z pomocą dość ciężko bo śruby mocno siedziały :D To nie Fiat :D

Reasumując..
Przejechałem 10 km ale wskazówka nadal na 60*C - zmierzyłem temperaturę multimetrem w zbiorniczku pokazuje 57*C

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a jeszcze taki drobiazg na postoju jak się zachowuje i na jakich obrotach jezdzisz

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Na postoju nic się nie dzieje - wskazówka ani drgnie
Do 2000 ostatnio zważywszy że się nie rozgrzewa tj. 1500/1800

Ale ostatnio jechałem z Katowic do Gliwic - Niskie obroty to trzymał 60*C na zegarach
Innym razem trochę żwawiej to już było 70-80*C

No witki mi opadły - termostat wymieniony..

Ostatnia edycja:

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
na postoju powinien się bez problemu dogrzać do tych 90st jezdzisz na zbyt niskich obrotach auto powinno się kręcić w granicach 2-3.5tyś obrotów będziesz płakał nie długo że coś ci grzechocze to nie stary diesel w autosanie co max obrotów to 3tyś a jazda to 1tyś nadmiernie sobie obciążasz dwumas a tani nie jest spróbuj tak jak pisze ;;;;a tak na marginesie jak długo w miejscu auto pracowało.////na termostacie na małym grzybku widać jakieś ślady i jeszcze podaj kolejnoś jak montowałeś termostat

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
- Na postoju się do 90st nie dogrzewa
- Ok będę jeździł na wyższych tj. ile mogę go np. cisnąć na 2 biegu? 3 biegu? 4 biegu? [silnik zimny więc dlatego go oszczędzam]
- A z 20 minut pracowało i nic
- Ślady tzn? Sprawdzę jutro czy coś jest na starym termostacie - była jakby taka czarna maź ale bardzo mało - olej to nie był raczej syf
- Termostat-uszczelka-króciec

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
- Czyściutko/Po zlaniu płyn też czysty
- Nie dymi
- Nie ubywa płynu
- Brak masła pod korkiem
- Brak bąbelków w zbiorniku przy odpalaniu i podczas pracy
- Węże nie są twarde
- Nie szarpie
- Nic nie stuka silnik równo chodzi
- Odpala od strzała

Diabli.. sprawdziłem naprawdę wszystko co związane z nagrzewaniem..
Co jeszcze mogę zrobić? Mam znajomych którym 1.9 TDI na pompkach nagrzewają się po 12km na 90C a mój dalej 60C po 20 km! Niedogrzanie/Przegrzanie - nie wiem co gorsze.. ;]

Ostatnia edycja:

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
zachowuje się tak jak by długi obieg był otwarty przy silniku jakieś remonty były robione może ktoś przewody wodne pomylił bo to dziwne jest fornax z daleka jesteś

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
To zdjęcie silnika z malunkami węży to Twój silnik? Jeśli tak, to wygląda na to że masz układ podgrzewania płynu. Rozmawiałem ze znajomym, ma Audi A3 tylko ze 110 konnym TDI, stwierdził że przy tych 10 stopniowych mrozach temperaturę 90 stopni uzyskuje po przejechaniu 10 - 12 km. Ma dogrzewacze. Po mojemu jeśli jesteś pewien że termostat jest ok, to jeszcze tu bym szukał.
Jazda na niskich obrotach raczej nie powinna mieć wpływu na nagrzewanie, co nie oznacza że jest dobra dla silnika. VAG-owskie silniki mają to do siebie że "ciągną" od samego dołu. W połączeniu ze kołem dwumasowym, daje to taki efekt że kierowca z jednej strony czuje że silnik ma moc "na dole", a z drugiej nie czuje żadnych drgań na niskich, więc katuje dwumasę na 1200 obrotów.
Z jednej strony uzyskuje się niskie spalanie, ale to co zaoszczędzisz na paliwie trzeba włożyć w naprawy.
1500 obrotów to trochę mało, zwłaszcza przy rozpędzaniu pojazdu, jednak nie ma co szaleć na 3,5. Po mojemu 1800 - 2500 jest takim optymalnym wyjściem, jest bezpieczne dla dwumasy i jednocześnie nie skutkuje zbyt dużym spalaniem.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Ok sprawdzę multimetrem.

Ale jak dotykam króćca tych świec to gorący jak cholera :D

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Jak usunąć kapturki ze świec?
Są jakoś zabezpieczone? Ciągnę w górę i ani drgnie

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Dobra.. Znajomy ma oderwane kapturki od tych świec a silnik i tak mu się normalnie nagrzewa..
Co jeszcze może być powodem?

Artur1982

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Kolego jeżeli masz stary termostat to spróbuj go zablokować na stałe.Musisz sprawdzić czy silnik w ten sposób złapie temperaturę, zeby wyeliminowac winę silnika.A dopiero potem drozność wszystkich węży.A i jeszcze jedno dobrze obejrzyj miejsce gdzie siedzi termostat,czy nie ma jakiegoś pekniecia wewnątrz obudowy i płyn się przedostaje bokiem na zamkietym termostacie.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No nic zostawię go u mechanika żeby zobaczył co można zrobić bo skończyły się pomysły.
Termostat na pewno nie przepuszcza.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Dzisiaj przejechałem 50 km - temperatura 80*C max
Wyszedłem do klienta na max 10 min - Temperatura 60*C
Szybki spadek - potem znów długo się grzał..

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Zastanawiam się czy może jakoś termostat źle zamontowałem..
najpierw termostat na otwór i potem uszczelka..
Termostat tak jakby się przykleja bo nie ma żadnych bolców czy co innego żeby się solidnie trzymał.

Do góry Bottom