• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

BMW 428 xdrive - ściąganie

massi10

Początkujący
Punktów
0
Od razu zaznaczę , że temat nie jest prosty.

Problem jakich wiele- ściągnie w prawo przy przyspieszaniu. Auto przy puszczeniu kierownicy lekko rotuje kierownicę w prawo o powiedzmy 2-3 stopnie i zjeżdza na bok. kontrowanie przy większych prędkościach - nie do zniesienia. ( przyspieszanie nawet bardzo delikatne rotuje kierownicę. Mam auto od nowości - nigdy nie uszkodzone w kolizji, bezwypadkowe . Przebieg 60 tysięcy.

1) W 1-szej kolejnośći wymienione całe wahacze na oryginalne przednie i dolne - nówki - brak poprawy.
2) Pełna geometria - auto idealnie "wyprostowane" żadnego odbiegu na komputerze do normy.
Kierownica ustawiona na "0" stopni po podłączeniu się pod komputer ( nie na oko- choć na oko minimalnie wydaje się odbiegać). Więc dokładniej się nie da....raczej

Wyjazd na drogę ( różne drogi asfaltowe , w tym nowe, równe) i to samo, za każdym. Podłączony komputer podczas jazdy pokazuje , że kierownica ma 2 stopnie skrzywienia podczas, gdy trzymam ją idealnie prosto rękoma .. Po puszczeniu kierownicy lub naciśnięciu gazu ,auto jakby ustawia ją do "zera" skręcając samemu kierownicę delikatnie o te 2 stopnie i auto znowu zjeżdza na prawą stronę- widać to cały czas na podłączonym komputerze pod auto w czasie jazdy . Tak jakby ustawiło ją do zera. Dodam , że auto miało zmienione koło lewo/prawo i to samo. Podczas jazdy zimą na innych kołach - to samo. Nie zależnie od warunków puszczenie kierownicy powoduje minimalne skręcenie kierownicy i auto robi zjazd do boksu.....pomocy :(.

P.S Klocki nie obcierają na żadnym kole. Geometria ustawione na pełnym baku z obciążeniami zalecanymi przez producenta z softem , który ma dane wzorcowe modelu

massi10

Początkujący
Punktów
0
Opony są szersze na tyle , ale zamieniałem lewo/ prawo . Jutro jeszcze test drogowy - jedyna maszyna w województwie...:(
Przy ustawianiu geometrii patrzyliśmy na temat tulei i żadna właśnie nie wykazywała znacznego odbiegania od normy :(

massi10

Początkujący
Punktów
0
Dziś po tym resecie z czwartku, podłączyliśmy znowu komputer i pojechaliśmy z podłączonym czujnikiem zresetował się z 2,3 stopnia na 0,4 . Ale kierownica - jest idealnie tak samo, jak była jak się nią puści. Nie wiem czy auto "uczy się" . Mimo iż czujnik pokazuje inną wartość to auto zachowuje się identycznie.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Na stanowisku jest prosto bo na tuleje nie działają żadne siły a jak auto jedzie to tuleje się odkształcają i jest zonk.

massi10

Początkujący
Punktów
0
OK - jeśli jeśli mówimy o samym servotronic`u to on działa w tym przypadku prawidłowo - bo próbuje auto ustawić do "zera na podłączonym komputerze" ale czemu krzywi minimalnie kierownice po puszczeniu, tym samym powodując ściąganie w prawo.

bss2

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
polska
Spróbuj zrobić kalibracje czujnika skretu, zrób też adaptacje Masz tam zapewne AFS/AL - aktywne wspomaganie .
Kalibracja czujnika to jedno ,a offset AFS to drugie .

massi10

Początkujący
Punktów
0
Bardzo dziękuję za pomoc ,ale czy mógłbym prosić Cię o poszerzenie wypowiedzi. Kalibracja czujnika skrętu- reset?
Aktywne wspomaganiem -ok offset AFS - co dokładnie to oznacza. Czu polecasz jakiś konkretny model oprogramowania/kompa do którego mam się podłączyć - wiem, że na rynku jest kilka modeli , w różnych miejscach widziałem. Dlatego pytam - jestem na tym levelu już zielony. Dziękuję

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
1) W 1-szej kolejnośći wymienione całe wahacze na oryginalne przednie i dolne - nówki - brak poprawy.
too ile tam jest tych wachaczy ? bo" nie zrozumiałem, czy wymienione zostały wszystkie.
czy tylko przednie , czy przedni dół , lub przednie i dół .
weś to jakoś ogarnij.

Do góry Bottom