• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Handlowcy w warsztacie

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2834
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Jakie macie doświadczenia z handlowcami, którzy przyjeżdżają na warsztat?
Ja znam dwa typy handlowców:

Kumpel – Z wszystkimi mechanikami warsztatu jest na "Ty". Na warsztat przyjeżdża „zbić pionę” z ekipą i pogadać o bzdurach. Luzackie podejście do biznesu nie sprawia, że ma słabe wyniki, wręcz przeciwnie. No bo jak to, u kumpla nie zamówisz? „Weź ze 2 beczki oleju, bo przecież jedziemy na jednym wózku, nie?” Doradzi Ci w każdym temacie nie związanym z mechaniką, warsztatowo też coś ogarnia.

Sztywniak – Wiecznie wpatrzony w tabelki. Do warsztatu przyjeżdża z laptopem, żeby uzupełnić informacje o zamówieniach w Excelu. Wie o mechanice tyle, ile musi, ale ona raczej go nie interesuje. Nie da się z nim porozmawiać na tematy, które odbiegają od sfery warsztatowej. Nastawiony na sprzedaż, ale nienachalny. Profesjonalista, chodzi w rzeczach z logo firmy, w której pracuje.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Głupek - mądry inaczej , próbuje ciągle wcisnąć coś co jest kompletnie niepotrzebne , bo widzi , że na wózku narzędziowym , stole , szafce podobne narzędzie.

Liczydło - ciągle liczy , że coś u niego zamówisz. Przyjeżdża z nadzieją , pogada głupoty , poprodukuje się i pojedzie szukać szczęścia dalej.

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Dobry temat
Albo kumplujemy albo gosciowi mowie wprost , ze mnie nie przekona bo nie ma argumentu i niech spada.
A tak poważnie to mam takich handlowców ze wpadaja na kawe, znają juz moich znajomych, zawsze sie pogoada na kazdy temat, nawet w miedzy czasie samochody im naprawiam. Na kilku evantach sie było tez. I takie tam :)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Maniurki - typowe lachony które mają wyglądać. Nic nie wiedzą, obiecują super rabaty, trasy itd. W momencie jak jest jakiś problem odsylaja do kolegow z firmy.

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Maniurki - typowe lachony które mają wyglądać. Nic nie wiedzą, obiecują super rabaty, trasy itd. W momencie jak jest jakiś problem odsylaja do kolegow z firmy.
U mnie taka była w IC, za wyrobiony obrót chciała mi dać klucz tryganometryczny.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1404
Dobry temat
Albo kumplujemy albo gosciowi mowie wprost , ze mnie nie przekona bo nie ma argumentu i niech spada.
A tak poważnie to mam takich handlowców ze wpadaja na kawe, znają juz moich znajomych, zawsze sie pogoada na kazdy temat, nawet w miedzy czasie samochody im naprawiam. Na kilku evantach sie było tez. I takie tam :)

Daniel kogo masz z elitu teraz?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak taki przyjedzie, to podaje mu jakiś nr. części i po pół godzinie szukania gość sam odpada.
-np. piasta tył do Alfa 159. albo tarcze hamulcowe 320mm do volvo c70.
niby nic, a żaden nie znalazł na już.

najlepsze jest to, że wtedy zaczynają się jąkać.

RAVEN1906

Gaduła
Punktów
33
Miasto
Śląsk
Smutny - przyjeżdża co dwa miesiące i dalej jest smutny bo nic nie biorę od niego.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a do mnie z AP jeszcze nie dojechali a biore od nich juz kupe lat chyba im strasznego focha strzele.....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
U mnie 8 lat Gordon jedzie :D

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
U mnie nie ma tygodnia żeby kogoś nie było.
Do listy dopisalbym:
blagacz - no weź coś ode mnie bo mi do przerobu brakuje, mam słabe wyniki i mnie z roboty wywalą.
Taki był przedstawiciel z IC :p

Marcinglasgow

SuperMechanior
Punktów
31
Wspópracuje z 5 hurtowniami. W 2 mam robie najwiekszy obrot. Plusem jest to ze jak dzwonie to odbiera ten sam sprzedawca. Kiedys mnie jeden szkot lekko zdenerwował. Kazałem mu szukac pompy wody do fiata 126 . po 4 godzinach oddzwonił ze nigdzie nie ma. od tamtej pory juz sie zachowuje. Co do handlowca. /kiedys przychodził co 4 tygodnie Bill chłop 2 metry wzrosty i 150 kilo. Facet doskonale wiedział co ostatnio zamówiłem co mi sie juz konczy i co powinienem zamowic. chodziło o chemie oleje płyny. Skubaniec prawie zawsze mial racje. 2 lata temu go zwolnili i daje w jego miesce zone jakiegos menagera. widziałej ja prze 2 lata 3 razy. Pojecia zero.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja moge jeszcze dopisac obrazonego.
Jeden sie na mnie mocno fochnol bo wzialem beczke oleju od jego kolegi zamiast od niego i nie chcial mnie pozniej obslugiwac.
Szybko go jednak przywrocilem do pionu.
Wystepuje jeszcze taki gatunek jak glupek i ignorant ktory kompletnie nie ma pojecia o tym co robi. Obojetnie co zamowisz to i tak nie dostaniesz tego na czas a jak juz dostaniesz to nie jest to co zamowiles

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Ja aktualnie mam na pieńku z IC . Bierzemy od nich za jakieś 15 tys zł miesięcznie. W jednym rozrządzie ścięło łopatki od pompy wody , w drugim wyluzowało się łożysko od napinacza, że niby mechanik zbyt mocną napiął skoro to 1.6 HDI i jest szczerbinka w której środek patrzy znacznik - wskazóweczka. Dodatkowo jeszcze felga stalowa pęknięta wzdłuż na spawie i intercooler od sprintera w którego teoretycznie turbiny walnęły 3 bary i go rozdęło :) Będzie z robocizną jakieś 3 tys zł. Wcześniejszy opiekun przejmował się takimi akcjami, były nawet jakieś intencje załatwienia tego polubownie , bo za robociznę zbyt gorliwie nie chcą zwracać. Więc teraz mają obroty ze mną na poziomie 2 tys zł miesięcznie. Minie kilka miesięcy , ktoś u góry dopatrzy się drastycznego spadku sprzedaży i będzie rozmowa.
No cóż opiekun był jak do rany przyłóż. Na telefon za dwie godziny przyjeżdżał robił wszystkie zwroty, od razu zamawiał części jak stały fury na podnośnikach, a jak dostał 0,5 litra to pogonił szybko do IC po kolejne części.

Skidi07

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Kraków
Z Wurtha chemie gość nam przywoził to on lepiej wiedział co potrzeba niż my. A tylko 2 może 3 razy w miesiącu był.

Do góry Bottom