• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Przypominają mi się porady w stylu "wystarczy suszarka albo włożenie do ryżu, nie daj się okradać serwisowi" A za miesiąc sprzęt przestaje działać, otwierasz a tam taka zngnilizna że nie warto rzeźbić w gównie.

derby7

Początkujący
Punktów
2
Przypominają mi się porady w stylu "wystarczy suszarka albo włożenie do ryżu, nie daj się okradać serwisowi" A za miesiąc sprzęt przestaje działać, otwierasz a tam taka zngnilizna że nie warto rzeźbić w gównie.
Jak to się ma do uczciwej płacy (narzuconej przez warsztat) za uczciwą pracę (naprawione)?

derby7

Początkujący
Punktów
2
Rozumiem pytanie. Nie o to chodzi ile ja zarobiłem. Chodzi o to, że w laptopie do wymiany była matryca i klawiatura za 350 zł + robocizna, a nie płyta główna za 2000 zł w tym robocizna. I proszę nie odwracać kota ogonem.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Rozumiem pytanie. Nie o to chodzi ile ja zarobiłem. Chodzi o to, że w laptopie do wymiany była matryca i klawiatura za 350 zł + robocizna, a nie płyta główna za 2000 zł w tym robocizna. I proszę nie odwracać kota ogonem.
W trzech serwisach komputerowych mówili, że płyta główna zalana, podpinali pod specjalistyczny sprzęt i okazało się, że trzeba wymienić płytę główną i inne elementy za 2000 zł. Nie zapłacili i zabrali laptopa.
Fajne serwisy, jak za darmo diagnozują:)
Ja, to nawet już widzę jak wyglądała rozmowa:troll:

derby7

Początkujący
Punktów
2
To było na temat zalańców naprawianych suszarką i narzekaniem że serwis chciał płytę wymieniać.
W naszych czasach większość sprzętu typu smartfon, tablet z powodu minimalizacji już się nie skręca. Znaczna większość jest sklejana. Jeszcze parę lat temu w telefonie zwanym smartfonem można było wymienić sam panel dotykowy za kilkanaście złotych wcześniej wszystko rozkręcając. Teraz trzeba wymienić sklejony panel dotykowy z wyświetlaczem lcd za kilkaset złotych, ale wcześniej trzeba sprzęt rozkleić przy pomocy sprzętu dedykowanego. Jak się go nie posiada to wystarczy suszarka. Co ja poradzę, że to grzeje powietrze? :).
Jak chcecie sobię za darmo wymienić akumulator w telefonie a lcd na gwarancji szwankuje to wystarczy uczciwie zgłosić na gwarancję wypalony lcd. Wymienią nie tylko lcd ale i dadzą nowy akumulator i być może nawet o tym nie wspomną. Dodatkowa wymiana akumulatora spowodowana jest właśnie tym, że trzeba podgrzać do wysokiej temperatury telefon, żeby go otworzyć i naprawić.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
I tu widzimy marnowanie się talentu złotej rączki trzeba wziąś i wykorzystać ten talent w garażowym hobbi zarobić się i nie zarobić ciekawe ile by pociągnoł

derby7

Początkujący
Punktów
2
I tu widzimy marnowanie się talentu złotej rączki trzeba wziąś i wykorzystać ten talent w garażowym hobbi zarobić się i nie zarobić ciekawe ile by pociągnoł
Fakt, głupi pomysł. Lepiej okradać ludzi na zbędnych naprawach, wiercić dziury w zdrowych zębach przez dentystów lub wycinać nie tą nerkę. I na tym kończę temat.
Zdrowia życzę Szanownemu Państwu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Fakt, głupi pomysł. Lepiej okradać ludzi na zbędnych naprawach, wiercić dziury w zdrowych zębach przez dentystów lub wycinać nie tą nerkę. I na tym kończę temat.
O tym że lekarz popełnił błąd to nawet się nie dowiesz...

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Nie wiesz o czym piszesz do końca. Ja siedzę trochę w IT. I generalnie zalania to dramat. I skoro mówili, że MB do wymiany to pewnie była do wymiany. Może o była do naprawy ale nie każdy się w to bawi. Płyta mogła być z grubsza ok ale... oni są przedsiębiorcą, biorą odpowiedzialność za naprawę. Po co mają naprawiać coś, co generalnie z definicji jest średnio naprawialne, uszkodzone przez użytkownika, z podejrzeniem walnięcia MB. Wymienią matrycę i co - za miesiąc zdechnie i mają brać odpowiedzialność za naprawę, która nie była zrobiona zgodnie ze sztuką?

Zacznij świadczyć usługi profesjonalne z odpowiedzialnością gwarancyjną/rękojmią to pogaramy czy będziesz chciał iść na skróty.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
to że cię naciągneli to nie znaczy że wszyscy jesteśmy tacy sami

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Nie wiesz o czym piszesz do końca
on doskonale wie o czym pisze, tylko szukał jelenia: który wyczyści płytę główną po zalaniu, i da na jej działanie 2 lata gwarancji.
A, że takiego nie znalazł, to wylewa swoje żale.

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
To że płyta miała błędy to znaczy że miała sprawdzając sprzętem i programem i za jakiś czas i tak padnie więc jak wyżej, nikt się nie bawi w półśrodki, w dzisiejszych czasach ludzie tacy są że nie dosyć że ci renomę zepsują to jeszcze narobią w sądzie kupy.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Ostatnio na przeglądzie był u mnie gość któremu dwa lata temu mechanicy coś robili przy hamulcu ręcznym że zaczął działać, wczoraj do mnie przyjechał to lewa strona prawie nie hamowała to stwierdził że pewnie coś spieprzyli :D
Ogólnie z ludźmi to tak jest że nie opłaca się dla nich lepić z gówna bata bo zazwyczaj to się obraca przeciwko mechanikowi... Dla siebie samego można robić jakieś kombinacje ale nie dla klienta i kasować ile wlezie bez sentymentów

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Uwaga Uwaga :D

Szykuje się kolejna drama pasta w polskim wydaniu...

Już mi się smutno na serduszku robi, jak z ludzi debili robią xD
Wiem, że mają za to płacone, ale jednak niesmak pozostaje...

Już widzę prawdziwego mobilnego mechanika :D jak reaguje na tekst z serii "masz godzinę, Gdzie ty jesteś, długo jeszcze trzeba czekać i jakieś inne darcie japy"

Byłoby szybkie Elo, nara. weź sobie złoma 40 tonowego na plecy i baw się dobrze :D

Do góry Bottom