• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mitsubishi Colt 1.3 2006 nie kręci, nie pali, immo ?

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Witam, autko nie pali, świecą się kontrolki i działa elektronika ale po przekręceniu na 3 poz słychać tylko pyknięcie przekaźnika i cisza, rozrusznik kręci spięty na krótko ale auto i tak nie odpala, wydaje mi się że nie słychać pompy paliwa po przekręceniu kluczyka. Miałem luźną klemę plusa i szykowałem się do jej wymiany i podejrzewam że to ona mogła zrobić jakieś zwarcie kiedy ostatnio ją poprawiałem. Podejrzewam immo ale czy w takim wypadku nie kręcił by też rozrusznik ? nie jestem mechanikiem i nie mam dostępu do komputera ale podejrzewam że spokojnie mógłbym odpalić auto na krótko podając zasilanie na pompę czy na wtryski (jeśli to wina immo i po pomierzeniu wyjdzie że nie ma też iskry) nie pasuje mi po prostu do awarii immo brak pracy rozrusznika, więc stąd moje zapytanie i może ktoś ma jakąś pomocną myśl ;)

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Lubie te posty z serii "nie odpala co to może byc?" Heh zawsze tysiac odpowiedzi z różnymi możliwosciami a na koniec cos typu "koledzy temat zamykam była wiązka przy silniku pogryziona przez kunę"

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
proszę się zbytnio nie czepiać panie maniac wylewam swoje bULe :) :) dziękuję pawel2406 za naprowadzenie na bezpieczniki o których akurat nie wiedziałem, nie spodziewałem się że tam może być problem skoro elektronika działa a bezpieczniki w kabinie ok, jutro sprawdzę, o takie naprowadzenia i porady mi właśnie chodziło :)

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
niestety na bezpiecznikach jest przejście, mierzyłem na klemie i za każdym bezpiecznikiem, z dwa obwody przy bezpiecznikach były zaśniedziałe na zielono, przejechałem po obwodach śrubokrętem lity metal nic się nie ukruszyło więc wychodzi na to że sprawne, może czas na stacyjkę ... ktoś sugerowałby które przewody w zamontowanej kostce mógłbym zewrzeć z włożonym kluczem do stacyjki ? ryzyko biorę na siebie :) myślę że czarny z czerwonym paskiem i niebieski z żółto zielonym paskiem ale mogę się mylić :) do wyboru jeszcze niebieski z czerwonym paskiem, niebieski z czarnym paskiem i grubszy od wszystkich biały z niebieskim paskiem :) jak na foto
https://ibb.co/JCtz7kH
https://ibb.co/1LHj8p1

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
hehe :) to jasna sprawa, póki co próbuję podziałać żeby więcej było jasne no i jakoś odpalić auto i proszę już sobie sugerować w innym temacie jak żal dupkę ściska albo są jakieś problemy osobowościowe wymagające nieustannego wklepywania nieprzydatnych komentarzy panie nie leczony maniak :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Żeby coś podziałać to trzeba mieć wiedzę,jakiś schemat i narzędzia. Zaraz sobie narobisz kosztów, ale to Twoje auto.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
jakoś dałem radę sprawdzić że są sprawne bezpieczniki na klemie o których nawet nie wiedziałem więc w czym problem ? :) nie zainteresowani pomocą niech nie pomagają tyle w temacie :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
w tym , że nie masz sprzętu, żeby się połączeć ze sterownikiem ,odczytać błędy i parametry, żeby wiedzieć na czym polega usterka. Brakuje Ci też pewnie wiedzy i doświadczenia , skoro tu przyszedłeś. Ciężko Ci będzie pomóć przez neta. Auto do speca.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Spec też musi wiedzieć czy bezpieczniki są ok i odpalić auto żeby zczytać błędy tym zaawansowanym sprzętem :)

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Auto było podłączane kilka dni przed usterką bo się lekko dławiło i jest masa błędów od ecu przez immo po lambdę ale normalnie paliło, nic nowego w temacie dlaczego rozrusznik przestał pracować pewnie się taki błąd nie pojawi ale sprawdzę, narazie chodzi o odpalenie auta

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Ja tylko chcialem pomoc bo wiem z doswiadczenia ze proby napraw przez osoby nie doświadczone konczą sie zwykle wiekszymi kosztami na warsztacie no ale jesli uwazasz ze zle piszę to ok twoje auto i twój portfel.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Nareszcie konkretna odpowiedz na jedno z pytań nie wiedziałem że rozrusznik też może być odcięty przez immo :) dziwi mnie tylko brak ikonki immo na desce, załatwiam jeszcze raz kompa, dzięki Bartek4x4

Do góry Bottom