• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 2 1,9TDI BLS dziwne odpalanie ciepłego silnika

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Polej zimna woda tandem. Z czujnikiem wału będzie trudniej.

Czujnik wału zmieniony jak i uszczelniacz z pierścieniem. Jedno i drugie Febi

..napisałeś że wymieniono hydroregulatory które były wytarte ??? (bardziej pasuje -nieszczelne ,nie trzymające ciś.) .Czy masz 100% pewność że zostały wymienione ? Coś zbyt często ta uszczelka jest wymieniana --czy przy ostatniej wymianie były wkręcane nowe śruby czy stare ??Może to tu jest przyczyna -w hydraulice i zaworach --jak jest silnik rozgrzany ?? Podaj Placka na rozgrzanym silniku i zobacz jaki będzie efekt .

To już jest śliski temat bo robił mi to mechanik. Dwa razy ten sam robił uszczelkę i dwa razy podobno planował. A przy drugim razie wypierał się że on tego wcześniej nie mógł robić bo ślady po szlifie nie są z tej maszyny, na której mu to zawsze robią. Więc wniosek oczywisty, dodatkowo przy drugiej uszczelce niby się zorientował że wałek wytarty (dał mi jakiś do oglądnięcia ale skąd go wziął - tego się nigdy nie dowiem), więc go wymienił razem z kompletem hydroregulatorów (przy okazji była ściema z zamówieniem nowego wałka bo sprzedawca u którego rzekomo zamówił przypadkiem sypnął że nic nie wie, mniejsza o to, finalnie raczej poszły nowe). To była ostatnia rzecz którą robił, od tamtej pory grzebię sam. Ale pewności nie mam w 100% co do tego co tam było zrobione.

Drogi kolego masz nr. Dwumasu który zakładałeś?

Niestety nie :/ musiałbym zrzucić skrzynię, mam już wprawę ;)

Witaj Mesiek ! Może tak się zdarzyć jak piszesz ...ale nie pasuje mi temperatura ....chyba że parametry dwumasy różnią się znacząco między zimnym a gorącym .Generalnie czynnik temperatury nie powinien mieć wpływu !

No właśnie też się nad tym zacząłem zastanawiać. Najprościej byłoby załatwić zwykłe koło zamachowe i założyć na próbę ;)

Edit: Zakładając, że jednak mam wadliwe hydroregulatory - czy nie klepałyby podczas normalnej pracy na ciepłym silniku? Bo ja tam nic nie słyszę

Ostatnia edycja:

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Buhahahah....
Najpierw mechanik, potem utrata zaufania, potem sam grzebie, potem forum...
Potem zostanie tylko OLX sprzedam auto.
Powodzenia.

Niestety masz rację

Edit: dodam, że zawodowo sam jestem mechanikiem, z tą różnicą, ze naprawiam ciężarówki. Więc wiedza teoretyczna się zgadza i narzędzi nie brakuje. Ale wolałem dać parę stówek komuś, kto zna te silniki na pamięć, niż samemu studiować "co jak i na ile", a w tym czasie robić swoje. Niestety zawiodłem się, bo sam nigdy takiej kaszany bym nie zrobił. I teraz mam pokutę za lenistwo.

Ostatnia edycja:

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Czujnik wału zmieniony jak i uszczelniacz z pierścieniem. Jedno i drugie Febi

To już jest śliski temat bo robił mi to mechanik. Dwa razy ten sam robił uszczelkę i dwa razy podobno planował. A przy drugim razie wypierał się że on tego wcześniej nie mógł robić bo ślady po szlifie nie są z tej maszyny, na której mu to zawsze robią. Więc wniosek oczywisty, dodatkowo przy drugiej uszczelce niby się zorientował że wałek wytarty (dał mi jakiś do oglądnięcia ale skąd go wziął - tego się nigdy nie dowiem), więc go wymienił razem z kompletem hydroregulatorów (przy okazji była ściema z zamówieniem nowego wałka bo sprzedawca u którego rzekomo zamówił przypadkiem sypnął że nic nie wie, mniejsza o to, finalnie raczej poszły nowe). To była ostatnia rzecz którą robił, od tamtej pory grzebię sam. Ale pewności nie mam w 100% co do tego co tam było zrobione.

Niestety nie :/ musiałbym zrzucić skrzynię, mam już wprawę ;)

No właśnie też się nad tym zacząłem zastanawiać. Najprościej byłoby załatwić zwykłe koło zamachowe i założyć na próbę ;)

Edit: Zakładając, że jednak mam wadliwe hydroregulatory - czy nie klepałyby podczas normalnej pracy na ciepłym silniku? Bo ja tam nic nie słyszę
...jak popychacze hydrauliczne są niesprawne ,wówczas powinieneś usłyszeć ich głośną pracę .Bywa tak że tuż po uruchomieniu silnika pracują głośno ,gdy napełnią się olejem -cichną lub cały czas pracują głośno ....."bo ja tam nic nie słyszę " ---Jeżeli dobrze (właściwie) słyszysz -to jest OK!

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Wiem jak brzmi popychacz bo mam starego AHF'a i tam gra jak do tańca ;) kiedyś dałem mu jakiegoś doktora do oleju to na kilka tygodni ucichł i powrócił. To takiego czegoś na pewno nie słychać.

Ps. w poprzednim poście zrobiłem edit

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
No właśnie dobre pytanie. Tak jak u założyciela tematu problem klijent zauważył zaraz po wymianie dwumasu. I problem ustał po wymianie na inny zestaw. Inne pytania trza kierować do producenta. Myślę że kolega trafił na tą samą partię co ja.

Mali141

Początkujący
Punktów
1
No właśnie dobre pytanie. Tak jak u założyciela tematu problem klijent zauważył zaraz po wymianie dwumasu. I problem ustał po wymianie na inny zestaw. Inne pytania trza kierować do producenta. Myślę że kolega trafił na tą samą partię co ja.

I też tylko na ciepłym?

Czyli plan na chwilę obecną taki: rozgrzać, zlać tandem wodą. Jak nie pomoże to ewentualnie pompka ręczna w obwód i próba. Następnie sztywne koło zamiast dwumasu na próbę...

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Tak tylko na ciepłym. To samo zachowanie jak na filmie. Początkowo myślałem że klijent mnie wkręca żeby mnie naciągnąć na dodadkową naprawę.

Oszczędz sobie czasu i wywalaj tego sachsa.

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Tak tylko na ciepłym. To samo zachowanie jak na filmie. Początkowo myślałem że klijent mnie wkręca żeby mnie naciągnąć na dodadkową naprawę.

Oszczędz sobie czasu i wywalaj tego sachsa.

Sprawdzę, dam znać na dniach. Póki co - dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc ;)

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Gdzie kupowałeś koło?

W sklepie u znajomego, z gwarancją nie powinno być problemu (podobno trzeba papier z warsztatu który montował). Tylko zastanawiam się teraz co mam zrobić, ale powinienem gdzieś mieć starą dwumasę, jeszcze żyła, najlepiej byłoby ją założyć...

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
A znajomy pewnie w Gordonie to zamówił jak ja

No nie wiem jak u cb ale ja musiałem sporo papiera wypisać.

lisek171

SuperMechanior
Punktów
41
Zmień na jednomas ponad dwa tygodnie spędziłem na takim problemie, wymiana walka, chydrauliki, czujnika położenia wałka, dwa nowe sprzęgła Sachs robiły to samo, dawki startowe też był byly przerabiane . Stary dwumas był pewnie przyblokowany co nie?

Mali141

Początkujący
Punktów
1
Zmień na jednomas ponad dwa tygodnie spędziłem na takim problemie, wymiana walka, chydrauliki, czujnika położenia wałka, dwa nowe sprzęgła Sachs robiły to samo, dawki startowe też był byly przerabiane . Stary dwumas był pewnie przyblokowany co nie?

Nie, stary dwumas był po prostu zużyty, ale nie przyblokowany. Nie miałem czasu się jeszcze tym zająć, ale na dniach postaram się zmienić i na pewno dam znać. Przy BLS i skrzyni 5-biegowej nie będzie to destrukcyjna zmiana?

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam te same przeboje z firma sachs
3x skrzynia w dół
Jutro wkładam stare

Mali141

Początkujący
Punktów
1
No i się stało, zmieniłem na sztywne (pozbierałem co było u kuzyna w garażu) i pali jak igła, problem znikł. Napisze ktoś konkretnie czy w tej konfiguracji sztywne koło z tarczą ze sprężynami nie będzie problemem?

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Możesz podać numer tej wadliwej dwumasy? Chcę porównać ze swoją. Swoją drogą szwaby odrzuciły reklamację. Czekam na zwrot dwumasu wraz z opisem powodu odmowy.

Do góry Bottom