• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do obsługi klimatyzacji ,,Problemy'' i ,,Porady''

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Nie powinno byc po odzysku

Po to robisz odzysk zeby tam cisnienia nie bylo

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Podłączam węże H i L
Włączam sprężarkę i odzyskuje czynnik, obserwując oczko z przepływającym czynnikiem i wskaźnik wagi na wyświetlaczy który rośnie do momentu gdy w oczku nie widać przepływającego czynnika. Następnie waga staje w miejscu. (w tym momencie pasowało by otworzyć odzysk oleju bo niby czynnik mam w butli a resztki ciśnienia w układzie wypchną olej ) Oczywiście sprężarka pracuje tak długo na ile pozwoli jej czas zapisany w jakiś sposób w pamięci sterownika. Dalej przełączam zawory na próżnie i uruchamiam vacum

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Raczej nie czas a czujnik cisnienia badz presostat no i po wylaczeniu kompresora otwieraj olej

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Czyli mówisz że wtedy otwierać olej a na jaki czas.
A wiesz morze co z tym ukrytym menu i tą wagą.
Sterownik jest firmy TecnoTest jakiś starszy model bo stacja jest z 1998.
Jak wcisnę te dwie strzałki góra i dół to wyskakuje napis ( C.O.S. i chyba L albo raczej to jest pionowa kreska z krótką poziomą na środku )
Guzikiem od napuszczania czynnika mogę przełączać w górę lub dół i tu mamy znowu dziwny symbol coś w rodzaju litery C drukowanej ale ona jest w poziomie u góry lub po przełączeniu na dole wielkości całego wyświetlacza.
Wymyśliłem sobie że może to jest ustawienie graniczne wartości, górne C - maksymalna waga czynnika w butli, a dolne C - minimalna waga czynnika w butli.

dkcenter

Początkujący
Punktów
2
Witam. Mam stacje klkmatyzacji waeco rhs 1050. Od pewnego czasu na odzysku nie pokazuje cisnienia w ukladzie. Zawsze pokazywalo i w miare odzysku spadalo przy koncowym odzysku ciagnelo.na minusie. Teraz od razu pokazuje -999. Wszedlem w kalibracje czujnika cisnienia i po calym procesie kalibracji pisze ze kalibracja nie powiodla sie sprobuj ponownie lub wymien czujnik. Czujnik wymienilem i dalej to samo.

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Czyli mówisz że wtedy otwierać olej a na jaki czas.
A wiesz morze co z tym ukrytym menu i tą wagą.
Sterownik jest firmy TecnoTest jakiś starszy model bo stacja jest z 1998.
Jak wcisnę te dwie strzałki góra i dół to wyskakuje napis ( C.O.S. i chyba L albo raczej to jest pionowa kreska z krótką poziomą na środku )
Guzikiem od napuszczania czynnika mogę przełączać w górę lub dół i tu mamy znowu dziwny symbol coś w rodzaju litery C drukowanej ale ona jest w poziomie u góry lub po przełączeniu na dole wielkości całego wyświetlacza.
Wymyśliłem sobie że może to jest ustawienie graniczne wartości, górne C - maksymalna waga czynnika w butli, a dolne C - minimalna waga czynnika w butli.

Widzę że nikt chyba nie miał kontaktu z taką stacją, ale załączam jeszcze fotkę panelu. Może ktoś wtedy coś skojarzy. 20180509_131923.jpg

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Zawór od oleju otwieraj na tyle aż przestanie kąpać mniej więcej 1minuta

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Zawór od oleju otwieraj na tyle aż przestanie kąpać mniej więcej 1minuta
O... i to uważam za bardzo istotną rzecz, dlatego że jak ten cykl otwarcia będzie trwał za długo to wypuszczę ciśnienie z układu i po paru takich ruchach okaże się że czynnik w stacji jest ale niema ciśnienia.

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Ale ty z butli nie puszczasz ciśnienia więc nie wiem o czym piszesz
Wiesz, jestem początkujący w tej branży i moje interpretacje mogą i czasami są mylne i dlatego piszę na forum. Myślę że koledzy sprowadzą mnie na drogę poprawnej interpretacji.
Napisałem tak dlatego że zdarzyło mi się mieć czynnik pod bardzo małym ciśnienie i wtedy jest problem z napełnieniem układu.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Jak masz manualne zawory w maszynie to nawet z niskim ciśnieniem w butli nie będzie problemu z napelnieniem układu są na to sposoby

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Jak masz manualne zawory w maszynie to nawet z niskim ciśnieniem w butli nie będzie problemu z napelnieniem układu są na to sposoby
Moja stacja ma;
3 zawory manualne pa panelu sterowania
3 manometry
Wewnątrz stacji są;
4 włączniki ciśnieniowe
5 elektrozaworów
1 zbiornik separacyjny oleju i zarazem wężownicą schładzającą odzyskany czynnik
1 kompresor
1 butlę na czynnik
1 zbiorniczek na zużyty odseparowany olej sterowany manualnym zaworkiem
1 zbiorniczek na nowy olej sterowany manualnie zaworkiem
1 duży filtr
1 mały filtr
1 śrubunek z tyłu stacji z napisem serice
1 przyłącze wysokiego ciśnienia z tyłu stacji z napisem recykling
Może kolega zdradzi jakie to są sposoby ?

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
A może wiecie co oznaczają te symbole na wyświetlaczu.

Załączniki

• Przechwytywanie.PNG
    Przechwytywanie.PNG
    572,5 KB · Wyświetleń: 8
  • Przechwytywanie 1.PNG
    Przechwytywanie 1.PNG
    564,7 KB · Wyświetleń: 7
  • Przechwytywanie 2.PNG
    Przechwytywanie 2.PNG
    568,7 KB · Wyświetleń: 6
  • Przechwytywanie 3.PNG
    Przechwytywanie 3.PNG
    510 KB · Wyświetleń: 6

klimekpp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gryfino
witam serdecznie mam problem z urzadzeniem a mianowicie texa e610 dzis jak odzyskiwalem czynnik z samochodu to byla niekaczaca sie historia odzyskiwal i niby juz odzyskal a tu z powrtotem cisnienie na manometrach sie pojawia iznowu maszyna zalącza sie spada do zera i znowu manometry ida do gory i tak w kółko. Maszyne odłączyłem od samochodu i robie odzysk z samych wezy i identyczna sytuacja idzie do zera i z powrotem cisnienie pompuje w manometry i tak w kółko czy wiecie co to moze byc?

klimekpp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gryfino
Też to już próbowałem to samo

Co prawda nie czerwony A żółty mam kolor zaworka głównego na butli. Dodam że odkrecilem wężyk od zaworu do węży wyleciało z niego ciśnienie pewnie trochę czynnika odpuściłem też wężyk od filtra siarkowego i też wyleciał z niego gaz butla była ciągle zamknięta

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Spokojnie i powoli bo widzę że rozkrecac to potrafisz tylko brak w tym jakiegoś schematu
Chodzi mi o to żebyś zakrecil tylko i wyłącznie jeden zawór na butli dokladnie ten który idzie z butli na blok zaworowy i próbował robić odzysk z układu (masz rację w texie nie ma roznych kolorow przewodow sa tylko zolte w calej maszynie poza zewnetrznymi )

klimekpp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gryfino
Hehe schemat jest jeden dla czego po zrobieniu odzysku maszyna wypuszcza gaz do węży A nie odcina go i nie pozwala wrócić mu bo tak powinna i dla czego jak robiłem odzysk było zero na manometrach zamknąłem węże HP i lp i zawór na butli A mimo wszystko w układzie tym zostało ciśnienie A nie zostało wszystko cofniete do butli. Ale ok zrobię jak mówisz i dam znać co i jak

Dodam że manometry są w tedy na 0 A nie na - minusie bo w sumie powinny przejść na minus na proznie ale w tym momencie jak powinna przejść na proznie ciśnienie na manometrach rośnie więc ona znowu do zera i znowu rośnie

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Jak chcesz mozesz jutro zadzwonic jak bedziesz przy maszynie wytlumacze ci po co zakrecac jeden i co pozniej robic jesli dalej nie jest ok

Do góry Bottom