• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony rozrząd po zakupie auta - rękojmia

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Tak normalnie rozumujac to jak bym zakupił od kogoś autko i podczas powrotu do domu coś by się grubszego sypło to raczej za chwil kilka dzwonił bym do sprzedawcy. Ludzie którzy siedzą w ubezpieczeniach mają tak że bardzo chętnie chca coś ugrać wyłudzić.
no i niestety prawo stoi po ich stronie bo teraz wystarczy oddanie sprawy do sądu, biegły stwierdzi, że wada była w momencie sprzedaży i po herbacie, na zdrową logikę tak się robi chociaż należy brać pod uwagę zdarzenie losowe ale moim zdaniem auto poddane zostało katowaniu i stało to co się stało a winnego szukają w sprzedawcy bo nie wyłączyło się zapisów rękojmi w umowie

chociaż pytałem niektórych mechaników i mówią, że w starych silnikach BMW występuje błąd czujnika położenia wału i jest to zwykłe zużycie czujnika i nie da się przewidzieć kiedy ono nastąpi jednak na 100% nie może to być przyczyna do przeskoczenia rozrządu, druga sprawa mogła nastąpić redukcja z 5 na 3 lub z 5 na 1 i powstała awaria - tutaj dodam, że drążek zmiany biegów nie miał połowy gałki z układem biegów a także ochronnego mieszka i amator który jechał mógł się nie popisać przy redukcji ale o tym wiedział kupując auto

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Przy uszkodzonym czujniku położenia wału długo by odpalała.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
Przy uszkodzonym czujniku położenia wału długo by odpalała.
jak napisał w wezwaniu to kilka razy po unieruchomieniu odpalał silnik aż odpalił ale czy pojechał dalej i uszkadzając to co opisał warsztat to nie wiem, równie dobrze może teraz załatwić kwit, że go laweta zabrała, później jakieś kasowanie błędów było

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
dodam, że drążek zmiany biegów nie miał połowy gałki z układem biegów a także ochronnego mieszka

Loooo matko zlachany swapowany gruz a tu tematy na internecie.

O ile się rozchodzi sprawa, pół świniaka czy więcej ???

Podziwiam

embe77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nowy Dwór
Loooo matko zlachany swapowany gruz a tu tematy na internecie.

O ile się rozchodzi sprawa, pół świniaka czy więcej ???

Podziwiam

im tańszy samochód tym większa patola. wiara potrafi wybrzydzać przy gruzach za pół średniej krajowej to co się dziwić

kowal78

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Moim zdaniem nowy nabywca po stwierdzeniu usterki powinien skontaktować się ze sprzedającym i ustalić co dalej. Jeśli zrobił inaczej,czyli jak w tym przypadku, zaczął naprawę sam to po ptokach.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
wracam do sprawy, dziś takie pismo

wiecie co najlepsze? że odpowiedziałem im na wezwanie do usunięcia wady a oni nie odebrali tego pisma, wróciło z poczty do mnie

dzień po wysłaniu do mnie pisma mieli już inny silnik zakupiony za 2800 zł (nie pokazuję pisma ale ten prawnik dołączył - gwarancję rozruchową z taką datą, w dzień w którym dostałem pismo, że coś nie jest tak z autem kupili silnik) poczytajcie wezwanie z pierwszej strony - parodia, że są tacy ludzie, teraz rękojmia nie ma prawa obowiązywać skoro wymienili silnik bez mojej wiedzy

Ostatnia edycja:

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
no najlepsze jest to, że ta opinia warsztatu mówi o wymienieniu głowicy, zaworów, uszczelki pod głowicą i tłoków a oni sobie nowy silnik sprawili dzień po tym jak wysłali mi opinię warsztatu

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
a fakty są takie, że gościu kupił wiadro wazeliny i czeka aż opuścisz spodnie.
nadal tak uważasz?

dobrze, że mu wysłałem moją odpowiedź, że auto było sprawne w chwili zakupu, w sumie prawnie nawet jak nie odebrali pisma to zostało ono doręczone, teraz mógłbym wyjąć z koperty i wpisać tam, że odstępuję od umowy bo naprawa nieopłacalna ale nie będę tego robił, koperta będzie zamknięta aż do ewentualnej rozprawy w sądzie

najbardziej mnie bawi ten prawnik - mówi, że przesyła mi umowę zakupu silnika a to jest tak naprawdę gwarancja rozruchowa (taka jest osnowa), może nie powiedzieli prawnikowi, że mają awizo zostawione i moje pismo czeka na poczcie

teraz pytanie do fachowców bo dostałem listę co jeszcze trzeba było wymienić przy okazji silnika i co oni zamówili

oczywiście oleje, smary, uszczelki ale jest też termostat, stary niedobry? opinia warsztatu wskazuje, że do wymiany była głowica, zawory, tłoki i uszczelka pod głowicą a oni nawet żądają ode mnie abym im uszczelkę miski olejowej z przełożonego silniki opłacił (oczywiście płyn hamulcowy także wpisali na listę)

nie ma w żądaniu zwrotu kosztów lawety, holowania więc te dzbany jechały kilkadziesiąt kilometrów z rozjebanym rozrządem do domu

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
może nie tacy gamonie i wiedzą co robią, może z tego żyją, znajdują gruzy i zgłaszają rękojmie, ilu ludzi tak naprawdę wie co to rękojmia w przypadku zakupu auta? ludzie kupują auta, wymieniają co tam trzeba i jeżdżą, tutaj typ kupił 22-letnie BMW, zrobił coś co doprowadziło do przeskoku rozrządu i teraz pali głupa ale skoro zachciało mu się wydawać na prawników to czuje się mocny w swoich racjach

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
A mi się wydaje że to banda tępaków z tym prawnikiem na czele (o ile w ogóle istnieje ten pseudo prawnik). Przeczytajcie to pismo od samego nagłówku. W tym piśmie nie jest napisane NIC konkretnego poza zastraszaniem i powoływaniem sie na przepisy przez złą interpretację. Nie będę tu opisywał tego co jest napisane bo każdy na polski chodził, czytać umie ale na pewno nie jest to zorganizowana grupa czy nawet inteligenty człowiek.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
powoływaniem sie na przepisy przez złą interpretację.
a dokładniej?

oczywiście kupujący ma prawo naprawić coś i mnie obciążyć kosztami (czy słusznie decyzja sądu)
prawnik niestety istnieje i sam nie wierzę, że gościu wysyła mi skan gwarancji silnika jako umowę zakupu, co gorsza firmuje to swoim nazwiskiem, że ja polubownie nie chciałem chociaż jak wynika ze skanu gwarancji oni silnik już mieli dzień po tym jak wzywali mnie do usunięcia wady, chociaż też prawnikowi się nie dziwię, wziął od nich siano za pisanie pism, reprezentowanie a jak się skończy sprawa to mało go to interesuje

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Jak ja się ciesze, ze swoje gruzy oddaje na złom....

Jak ja się ciesze, ze swoje gruzy oddaje na złom....

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Weź jeszcze raz przeczytaj to pismo - nieudolne próba zastraszenia - kiedyś tak działał pobieraczek.pl a głupi ludzie płacili bo w tytule bylo "wezwanie komornicze". Olej temat. Sam fakt, że rozrząd to rzecz eksploatacyjna powinno dać do myślenia. Gdyby się okazało że z bloku cieknie a ty to lepileś wcześniej to wada ukryta, albo że podłoga pospawana ale rozrząd? Może się popsuc. To nie gwarancja tylko rękojmia poczytaj przepisy.

Weź teraz napisz pismo, że domagasz się udostępnienia samochodu w ciągu 3dni roboczych w celu przeprowadzenia ekspertyzy przez niezależnego biegłego technicznego w zakresie mechaniki samochodowej, podaj im adres biegłego którego chcesz wybrać, napisz że koszt ekspertyzy to 1500zł i w razie opinie na rzecz sprzedającego będziesz domagał się zwrotu. Powołaj się na przepisy, trochę poczytaj, kopiuj adresy żeby wyglądało poważnie jak chcesz się bawić.

Do góry Bottom