• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Efekt allegro i nieporozumienia w warsztacie.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Allegro ma dobre i złe strony.
To że hurtownie na allegro sprzedają towar osobie prywatnej w takich samych cenach a czasami nawet taniej niż warsztatom przyprawia o ból głowy klienta i mechanika.
Jak rozsądnie wytłumaczyć klientowi, że płaci nie za części ale za :
--usługę
-- za to że mechanik ma części w warsztacie od ręki, wyciąga z magazyny i montuje.
-- warsztat dolicza prowizję do ceny, czasami sporą bo na przykład zamroził pieniądze na 3-4 miesięcy w towarze.

Ostatecznie cena naprawy wychodzi 3-4 razy wyższa niż koszt samej części.
No i jest wkurw......

Ja osobiście zaczynam, zaczynam stosować politykę, że nie tłumaczę klientowi co konkretnie wymieniałem.
Ewentualnie jak bardzo się dopytuje to mówię na bardzo dużym stopniu ogólności.
Unikam konkretów.
Jak wy radzicie sobie z klientami którzy na "dzień dobry" sprawdzają ceny na allegro i są święcie oburzeni że do ceny z allegro nie doliczyliście tylko skromnego "napiwku".

Nie mam pretensji do klientów, że sprawdzaja ceny. Bardziej hurtownie zdegenerowały i rozregulowały rynek polityką cenową. Klienci tylko z tego korzystają.
Natomiast jak wytłumaczyć ludziom że w prowadzeniu firmy chodzi o robienie pieniędzy to nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
Nic nie zrobisz. I nic nie rób. Baw się w tę zabawę i tyle, jak w teatrze.
Mechanik zawsze dla klienta będzie "oszustem", który chce go w ten czy inny sposób wydymać.
Niestety większość kiepskich warsztatów w tym naciągaczy wystawia opinię całej branży. I nawet jeżeli, jesteś "uczciwym" mechanikiem i będziesz w grupie 10% tych uczciwych, to i tak dla nowego klienta będziesz go chciał naciągnąć. A i stary przez palce patrzy.
Taka jest brutalna prawda.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ja patrząc na ceny części na allegro to mam dużo niższe w hurtowni. Może porozmawiaj z handlowcem z hurtowni.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
marża na częściach u mnie to nie chęć naciagania jak to lubią sobie gownozjady gadać tylko czasu jaki poświęcam na zamawianie, gospodarkę odpadami, abonament partslink itp, i gwarantowanie za to co kupuje. Pomijam ze jak ktoś nie przyjedzie ja zostaje z częściami i straconym terminem.

wiec jeśli klient zapłaci za utylizacje, ja gwarantuje tylko za poprawny montaż (przy czym już będzie problem-zawsze wina mechanika) a części jeśli nie będą pasować to liczę za wypychanie trupa to wtedy nie ma problemu

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
Tu chodzi o świadomość klienta, 90% jest nieświadoma. To jest tak samo ja komuś zwrócisz uwagę, że blokuje lewy pas. Jednego uświadomisz, super, tylko że jeszcze zostanie Ci kilka tysięcy jak nie setek tysięcy nieświadomych kierowców. To walka z wiatrakami.

Poza tym klient Ci tego nie powie i nie pokaże, ale jest nastawiony na całą transakcję od samego początku passe, bo wcześniej ktoś go orżnął.
Szczerze pisząc mechanik, to jest zło konieczne. Do dentysty wolą bardziej chodzić niż do mechanika hahah.
Cieszą się cieszą...ale gdybyście mogli tylko zajrzeć do ich umysłów.

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Ja patrząc na ceny części na allegro to mam dużo niższe w hurtowni. Może porozmawiaj z handlowcem z hurtowni.
Ostatnio korzystałem z hurtowi Auto Landu i ceny na allegro są niższe niż u nich. Na temat Intercars-u i ich polityki cenowej i śmiesznych "rabatach" 50% to nawet nie chce się wypowiadać.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
My korzystamy głównie z Auto Partner. Przy zakupach sporo powyżej 30k netto ceny są niższe niż na allegro.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Każdemu klientowi tłumaczę że ceny u mnie zawsze są wyższe niż na allegro ponieważ zaopatruje się w lokalnych hurtowniach i to one narzucają mi cenę. Jak pojadą do carsa - dostaną detal, pojadą do auto partnera - dostaną detal, przybędą do mnie i dostaną -10% od detalu - wszyscy zadowoleni.

Ci co kupują na allegro - robią to do pierwszej pomyłki która dość szybko następuje :) i wtedy muszą zapłacić albo 120netto za każdą godzinę postoju na warsztacie, albo za częsci które są aktualnie dostępne w hurtowniach + postojowe :)

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Każdemu klientowi tłumaczę że ceny u mnie zawsze są wyższe niż na allegro ponieważ zaopatruje się w lokalnych hurtowniach i to one narzucają mi cenę. Jak pojadą do carsa - dostaną detal, pojadą do auto partnera - dostaną detal, przybędą do mnie i dostaną -10% od detalu - wszyscy zadowoleni.

Ci co kupują na allegro - robią to do pierwszej pomyłki która dość szybko następuje :) i wtedy muszą zapłacić albo 120netto za każdą godzinę postoju na warsztacie, albo za częsci które są aktualnie dostępne w hurtowniach + postojowe :)
Tez sprawnie udupiam klienta ze swoimi częściami postojowym lub i poprawnymi częściami z hurtowni. O źle zakupionych częściach i upłynięciu terminu na zwrot już nie wspomnę...
Kliento mówię ze cena jest taka bo częsci są od ręki i z moją gwarancją i robocizną gwarancyjną. Jak przywiozą swoje to już wszystko po ich stonie...

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
578
A ja jako klient wolę zamówić sam części. Zawsze znajdę taniej, ale to już nie chodzi o to...Sprawdzam wszystko co zamawiam po 3 razy i potrafiłem zamawiać w dwóch sklepach to samo, bo wiedziałem zakładałem że się mogą pier***ąć i oczywiście, że się walnęli w jednym, to pojechałem do drugiego i odebrałem właściwą część.
A warsztat, to zamawia...tak samo jak i robi.
A chodzi o czas. Bo ja nie mam czasu żeby sobie pozwolić na obsuwę, bo warsztat, czy półdebil na infolinii się walnął i dał to co nie trzeba.
Ja sprawdzam wszystko po 2-3 razy.
A jak przychodzi do płacenia na warsztacie, to się pytam ile za robociznę wyszło? Rudy odpowiada 1000zł i zawsze dorzucam połowę robocizny, czyli daję mu 1500zł. I pytam się czy będzie ok. Rudy patrzy na mnie jak na pierd***ętego zawsze i mówi jest bardzo ok.
Fakt, zawsze się wciskam w kolejkę, bo nie mam czasu. I nie mam czasu na błędy warsztatu, czy Pana na infolinii który zamówi nie to co trzeba.
Jest klient, a klient. Dlatego wolę sam zamawiać części.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Proszę wziąść pod uwagę to że większość części na portalu jest sprzedawana " po terminie " bo np taki rozrząd ma też termin ważności:) u mnie klienci co sami zakupili części ( rozrządy, oleje itd ) to pod blokiem sami wymieniają po czym za chwilę ciągną na lince ....

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
@heniek1000
Excuse Me Wow GIF by Mashable

afrikanerhart

SuperMechanior
Punktów
51
Miasto
Warszawa
lpgmasters.pl
Zostawmy hurtownie na boku.
Macie jakieś patenty na skuteczne rozmowy z klientami przy płaceniu?

Mi co raz częściej zdarza się że klient przy mnie na bezczela przed płaceniem "ślipi" w allegro a potem zaczyna się ......
Niedawno dostałem rachunek za prąd i od tej chwili nie mam już miękkiego serca dla klientów.
Nie widzę możliwości pracy w roku 2023 zastawki z roku 2022.
Będę pewnie musiał przejść przez piekło negatywów na mapie googla ale wolę to niż brak płynności w firmie.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Aby uniknąć niekomfortowych dyskusji przy płaceniu podaje cenę z góry wstępnie wyliczona. Mówię prosto ze robota tyle, części tyle, staram się nic nie zatajać. Wolę żeby klient nie przełknął ceny niż później marudził przy fiskalizowaniu usługi. Informuje o granicy której nie przekrocze bez poinformowania klienta czyli powiedzmy 200-300zl więcej od wstępnej wyceny żebym nie musiał dzwonić czy rolkę wymieniać czy zostawić.

Tłumaczenie, tłumaczenie i jeszcze raz tłumaczenie. Nic innego nie pozostaje.

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
100
Miasto
Piaski
Ja każdemu klientowi daję szczegółową wycenę, oczywiście po diagnostyce ,demontażu starych, zamówieniu nowych, porównaniu części , z zastrzeżeniem ,że koszty mogą i tak wzrosnąć . Na 1400 zleceń w zeszłym roku jeden klient zrezygnował - auto poszło na złom. Marża 30 procent, na drobiazgach to i 100%.Tam gdzie usługodawca nie powiedziałby mi dokładnie co robił nigdy więcej moja noga nie stanęłaby. Przez 18 lat wyselekcjonowałem klientów i samochody, dzięki temu mam święty spokój. Gdy się trafia klient z ulicy dostaje cenę z górnej półki i nie najbliższy termin. Jeśli się godzi się na to , to rokuje dobrze i zostaje zazwyczaj stałym klientem:)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Z góry mówię, że będzie drożej niż na allegro bo części mam od reki
Ja średnio doliczam 30%. Rabat mam duży. W miesiącu średnio 150/300 pozycji

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Ja też mówię wprost, że za dostępność, wymianę na inne w razie jak jest kilka rodzai, dowóz do warsztatu, czas na znalezienie i ewentualne reklamacje trzeba u mnie zapłacić. Jak ktoś chce taniej to proszę swoje części w reklamówce i montuję. Nie pasuje to co w reklamówce? Usługa zmontowania na starych częściach albo wywalenie samochodu na plac płatne ekstra plus robota w pierwszym wolnym terminie, bez wciskania w kolejkę. Jeśli na już to cena detal bez zniżek.
Na szczęście tych ze swoimi częściami mam mało, najczęściej jakieś głupoty typu olej i filtr.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sprzedajesz części z twoją prowizją która zawiera gwarancję

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Ja nie mam ubezpieczenia ale mam kopertę na ten cel przeznaczona. Tzn w kopercie jest odpowiednia kwota za którą idzie odkupić auto. A tak serio to reklamacji miałem że 3, dziś mam jedną po wymianie pompy ABS jeszcze trochę trzeba odpowietrzyc

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A co wy się dziwicie, że ludziska wolą sobie sami części kupować ?
Raz, że taniej, dwa, że jak mechanior kupuje to wiadomo że kupi tańszą, a powie że kupił droższą...:D

Do góry Bottom