• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Przecież to diagbox jest :D

Co do Łysego, to kręcić filmy i pokazywać pracę mechanika od kuchni, to jedno... kręcić filmy, śmiać się z innych i nazywać wszystkich dookoła druciarzami i "teraz ja otwieram warsztat, reszta zaraz będzie mogła zamykać" to drugie.

Serio, ja do jednego z jego warsztatów daleko nie mam, znam ludzi którzy u niego pracują, znam ludzi którzy do niego jeździli jako przedstawiciele handlowi, znam ludzi którzy robili dla niego różne zlecenia i nikt o nim dobrego słowa nie powiedział. Albo nie mówili wcale, albo opowiadali takie rzeczy, że włosy się na głowie jeżą. Ogólnie woda sodowa uderzyła do głowy. Ja nie mówię, że mi by tak się klapka jakaś nie przestawiła jak bym nagle z wynajmowanego mieszkania i jeżdżenia nocami na taxie nie przyszło się obudzić w rzeczywistości, gdzie żebym używał kogoś narzędzi to ten musi mi przyjść i położyć kilkadziesiąt tysi i bym uważał wszystkich za śmieci. Nie mówię, że nie, ale na szczęście otaczam się ludźmi, którzy szybko by mnie postawili do pionu. Łysy też się takimi otaczał (choćby facet z Tuneup), ale się od nich odwrócił i teraz im dupy na internetach obrabia, jak to on sam jest bohater a oni wszyscy powinni go po nogach całować.

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Gościu z tunup teraz bardzo fajne filmy kręci na swoim kanale ''autohololicy ''.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Przecież to diagbox jest :D
Tak samo pomyślałem :D
znam ludzi którzy u niego pracują,
To zapytaj się który tak robotę spier...lił... pewnie żaden się nie przyzna...:meh:
PS. Przyjeżdża auto do m4k na serwis oleje itd. po czym po paru tygodniach trafia do mnie na jakąś naprawę, patrzę, oho zawieszka wielkiego Łysego góru mechaniki, sprawdzę z ciekawości jakie filtry włożyli... Wyjmuję filtr powietrza, a tam widać, że jeszcze Helmut go w DDRach zakładał, taki syf. Więc fakt, serwis pełną gębą na poziomie. I nie mówcie, że może klient nie chciał, bo dzwoniłem i mu mówię, że syf i wymieniamy na nowy, bo silnika szkoda dla kilku zł. Klient oczywiście potwierdził. Także Szanowny Panie Łysy, radzę filtry też pisakiem zaznaczać, bo takie rzeczy to u Janusza w blaszaku pod blokiem, a nie w super serwisie ociekającym zaje....ścią
No chyba, że to sam łysy wymieniał olej u tego klienta...:D
znam ludzi którzy u niego pracują
Skoro pracują, to chyba nie jest tak źle... bo jak by było źle to by se poszli pracować u kogoś innego...:D tak, że takie pierdo...lenie o szopenie...i nie wiadomo o co chodzi... chyba, że chodzi o kasę... oni udają, że robią, a on udaje, że płaci...:rolleyes: a efekty sam opisałeś...:D

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Ceny kosmos, wiedza znikoma, wszystko idzie do podwykonawców. Pomijam już fakt, że łysy się chwali, że ma kontrolę jakości, że po robocie idzie drugi mechanik i sprawdza wszystkie śruby i zaznacza pisakiem. Oznacza to ni mniej ni więcej, że zdarzyło im się co najmniej raz wypuścić auto z nie dokręconymi śrubami w zawieszeniu. No faktycznie, jest się czym chwalić :D

PS. Przyjeżdża auto do m4k na serwis oleje itd. po czym po paru tygodniach trafia do mnie na jakąś naprawę, patrzę, oho zawieszka wielkiego Łysego góru mechaniki, sprawdzę z ciekawości jakie filtry włożyli... Wyjmuję filtr powietrza, a tam widać, że jeszcze Helmut go w DDRach zakładał, taki syf. Więc fakt, serwis pełną gębą na poziomie. I nie mówcie, że może klient nie chciał, bo dzwoniłem i mu mówię, że syf i wymieniamy na nowy, bo silnika szkoda dla kilku zł. Klient oczywiście potwierdził. Także Szanowny Panie Łysy, radzę filtry też pisakiem zaznaczać, bo takie rzeczy to u Janusza w blaszaku pod blokiem, a nie w super serwisie ociekającym zaje....ścią
U mnie kazdy filtr przyjmuje date wymiary I pieczątke tak jak zasugerowałeś aby nie było wątpliwości. A na fv jest marka filtra założonego.

Gościu z tunup teraz bardzo fajne filmy kręci na swoim kanale ''autohololicy ''.
Następny przekręt tylko tym razem od hodowców do mapowania. A poważnych projektów się boi dotykać. Robercik to wystudiowany fałsz wyższej inteligencji. Z takimi trzeba ostrożnie jak z prymitywami pokroju lysego. Nie bez powodubbyli ziomalami i się rozeszli bo natura wygrała.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Z tymi prymitywami to bym uważał
bo, narazie pół polski o nim gada
a, nie o Tobie

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Pozdro Łysy!! Widzę, że czytanie forum pomaga i już coraz mniej bzdur opowiadasz... Tak trzymaj, może będą z Ciebie ludzie :p

PS. Wiedziałem że to diagbox jest :D

PS2. Serio, takie coś da radę złodziejce na alusach? Zakładając, że była ona dokręcona dajmy na to 140NM i w dodatku jak to z alusami bywa, każdy wie... To Ty podchodzisz i ją takim kluczykiem odkręcasz jednym paluszkiem. Weź chłopie się nie błaźnij, bo chyba serio tylko dzieci w to wierzą. Ja z krzesła spadłem :D takie złodziejki dokręcane kluczem dynamometrycznym to po paruset km jazdy jak odkręcasz to aż trzeszczy i nie rzadko aż złodziejka pęknie... Ale wtedy wchodzi Łysy i odkręca jednym paluszkiem. No, ale ważne że sprzedaż będzie neo nie? :D

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Chyba jednak wolę mój palnik acy niż indukcję. Przy takim czasie grzania ta nakrętka była by pod imadłem. W stanie ciekłym ^^

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
"wyobraźcie sobie grzanie takim palnikiem pod autem". No, a wyobraź sobie Łysy grzanie tą indukcją pod autem, gdzie czasem nawet dobrze klucza nie włożysz. No, ale za darmo ja bym też wziął i świrował pawiana w internetach jaki to świetny sprzęt bo nakrętkę w imadle nagrzał :D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie wszędzie palnik się nadaje. Ale myślałem, że te indukcje szybciej grzeją. Takim tempem to i nakrętka i szpilka się nagrzewa.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Ja wiem, że niektórzy nie czytają instrukcji obsługi a klucz dynamometryczny na to ścianie wisi ...

Jest "lekka" różnica między śrubami koła a nakretkami. Nakrętki zazwyczaj dokręcania się na 80-100 nm max przy osobowych, a śruby lekko idą od 120 nm w górę do nawet 180 nm przy osobowych busach typu t4 t5 itp. Craftery i inne busy z prawdziwego zdarzenia to już około 240 nm.

Siła x ramię. Ta grzechotka ma ze 20 cm długości ? I teraz jak ten operator jest typowym patyczakiem, to co on mógł biedny tej nakrętce zrobić ? Chyba ja wystraszyć tylko :D

Do tego dodaj "odkrecajacego" ... swoje waży, zaparl się i tyle. Nic więcej nie było potrzebne. Fizyki nie oszukasz :D

Dlatego to tak pewnie śmiesznie wyglada. Gdyby ktoś tam wpadł z konkretnym pokrętłem 60 cm ... to już inna bajka.

Odnośnie indukcji. Konkretne do nakrętek i śrub kosztują pod 10k. Te za 2-3 k to czasami trzeba i dwa razy podchodzić żeby to się czerwone zrobiło. Za mała moc najzwyczajniej. Palniki są dobre, ale tam gdzie nie spalimy/ opalimy komuś fury. Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba myśleć co i czym się robi. Generalnie indukcja to fajna sprawa.

Życie to nie reklama ^^

nakrętki / sruby zabezpieczające z tulejkami to już nie jest takie hop siup. Zazwyczaj spawarka tylko zostaje, albo sprzęt do rozwiercania za konkretne $$.

Cała reszta to tylko pic na wodę. Leszcza odstraszy a pro się będzie śmiał i zostawi samochód na ceglach. Jeżeli będzie kulturalny ... bo zwykły cham zostawi na głebie :D

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Przecież porządne śruby antykradzieżowe posiadają tulejkę która się będzie obracała przy próbie odkręcenia taką nasadką.
Przecież te nakrętki, też posiadają taką tulejkę.:confused:
To ze ona już zupełnie stoi, to taki szczegół ;)

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
A tam się nie znacie. Teraz wszyscy osiedlowi złodzieje kupują zestawy neo do odkręcania obrobionych śrub, do tego klucz z biedronki i jazda na dzielnię po alusy.

Ach Łysy, Łysy... nasadki fajne, może mają i sens, ale jak już pokazujesz since fiction skierowane do gimbazy, to chociaż nie zwracaj się do mechaników i nie pozdrawiaj. Kasuj hajs za reklamy i żyj, sam bym tak robił... ale nie wyśmiewaj innych, albo chociaż potem nie miej pretensji, że inni wyśmiewają Ciebie :)

Do góry Bottom