• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Panda 1.2 8V 2003r. - Gaśnie na wolnych obrotach ale ....

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Spróbuj jeszcze wyp......ić tą rurę co doprowadza powietrze do obudowy filtra z przodu silnika.
Tylko po kolei, abyś wiedział czy coś się zmienia.
Śmiedzi mi ten komp. gazowy wtryski są powiązane, jakby odłączyć ten gaz na próbę wrócić do oryginału.

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
W/g mnie źle wyregulowany gaz rozjeżdża mapy beny. Potem świruje i bena i gaz. Proponuje odłączyć gaz wykonać reset ustawień adaptacyjnych i pojeździć na benie. Jak będzie ok to moja teoria się potwierdzi. Jeżeli nie to i tak będzie musiał najpierw usprawnić układ benzynowy aby móc wyregulować gaz.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
A wez mu podaj zasilanie poza stacyjka.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
..a jak jest zimny --czy też odpala na strzała ?
Tak

W/g mnie źle wyregulowany gaz rozjeżdża mapy beny. Potem świruje i bena i gaz. Proponuje odłączyć gaz wykonać reset ustawień adaptacyjnych i pojeździć na benie. Jak będzie ok to moja teoria się potwierdzi. Jeżeli nie to i tak będzie musiał najpierw usprawnić układ benzynowy aby móc wyregulować gaz.
ECU był zmieniany z sprawnego auta i nic...więc to nie rozjechane mapy.

A wez mu podaj zasilanie poza stacyjka.
Już chyba wszystkie zasilania główne były sprawdzane które odpowiadają za silnik i jego osprzęt..a co do stacyjki to pisałem że on jest sprawna bo jezdziłem z dwoma żarówkami podmiętymi po jej wyjście i po zgaśnięciu ani jednie nie przygasła i świeciała dale.
TAK NA BOKU ..Proszę czytać wcześniejsze posty bo to wszystko zaczyna się kręcić w koło..czyli porady za które dziękuję no ale...

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Tak

ECU był zmieniany z sprawnego auta i nic...więc to nie rozjechane mapy.

Zamiast krytykować i cwaniakować spróbuj zamknąć zawór gazowy, zresetować ECU i sprawdzić który układ pier...li sprawę. Jak masz zamiar wymienić pół samochodu i g...o ustalić to życzę powodzenia. Z resztą to Ty masz problem z furą nie ja.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
a Mareczek cierpliwie czeka na rozwój wypadków... :)

neptun-69

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Witam i przyłączam się do tematu.
Ja również mam Pandę 1,2 z 2011r z identyczną przypadłością.
również gaśnie okazjonalnie po wysprzęgleniu i zdjęciu gazu.
również wymieniałem różne elementy, poza ECU
Moja Panda ma LPG Elpigaz Stella ( sekwencja IV generacji)
Czy udało się już rozwiązać ten problem?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Panda sprzedana :)
Ale kupujący powiadomiony o tym mankamencie.Jeszcze wymieniona druga cewka i nic.
Gazownicy powiedzieli że to wina parownika-mieszalnika bo daje za dużo gazu i dławi układ zwłaszcza przy puszczaniu gazu.Ale ja sięz tym nie zgadzam bo gaśnie na Pb i Gazie.Ale teraz to wszystko wchodzi w rachubę :)

Teraz po waszych poradach zrobił bym tak:
1.Odłączył bym instalację gazową czyli elektrykę i jest duża ..duża nadzieja że by coś pokazało a bynajmniej odizolował bym fizycznie PB od Gazu.
Dodam że gazownicy już po mnie też sprawdzali swój układ gazowy i jak pisałem wyżej niby parownik ale o elektryce nie było mowy że ecu do gazu coś szwankuje.A ja bym to teraz sprawdził ale pandy już brak.To chodzi o mój przypadek więc kolega co się dołączył do tematu z zapytaniem może mieć inny problem.

Ostatnia edycja:

as1234

Początkujący
Punktów
0
ster uwalony wymiana na czysty ster lub immo off z modulu przylaczeniowego ster chzbryda najgorszy do naprawy poniewaz polaczenie jest z pinami steru zle zalane zelem

Do góry Bottom