• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

THINKDIAG 2 VS launch

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Witam.Zastanawiam się nad Launch pro3s+ v.5.0 ale też rozmyślam nad opcja Thindiag 2 diagzone i dokupić dobry tablet ..? Lepiej dopłacić do Launcha czy może jeszcze coś innego ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Launch jest nowocześniejszy od tego thindiag i zapomnij ze kupisz taniej porównywalnego tableta co daje launch .

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Nowocześniejszy tzn ? Nie wiem na jakim tablecie jest ten Launch także chętnie się dowiem

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Thing to launch tylko thing to taki odpad po produkcyjny cos co już nie jest aktualne i jest sprzedawane taniej ..
To zależy która wersja Launch bo są tablety 8 cali 10 cali a nawet wersje 13 cali . Wiem ze kiedyś tablety robił dla nich lenovo .

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
A czy może ktoś wytłumaczyć czym dokładnie różni się Launch Globalny od Europejskiego ? Dlaczego lepiej wybrać wersję Euro ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Są 3 wersje .
1. Na rynek globalny , gdzie urządzeniem możesz się zarejestrować/zalogować w każdym miejscu świata .
2. Wersja globalna ale dedykowana na kontynent europejski . Ograniczenie w logowaniu .
3. Wersja europejska która teoretycznie jest dedykowana pod kraje unii europejskiej . Ograniczenie w logowaniu .
Wersja 3 ma tańszy dostęp do SGW , ale za to droższy abonament bazowy oraz ma ograniczoną gamę modeli .

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Zakup sprzętu to najmniejszy problem , pytanie na jaki abonament roczny jesteś w stanie sobie pozwolić .

Launcher

Bywalec
Punktów
7
No to o SGW możesz zapomnąć . Launch x431 pro 3 s+ elite .
Nooo, prawie ze wszystkim mogę się zgodzić i potwierdzić. Jest jedno ale...

To jakiego Launcha w takim razie najlepiej wybrać w budżecie do ok 7 tys ?
Do tej ceny dostaniesz tester od Launch Europe, który obsługuje w pełni SGW. Model X-431 MOT IV.
Aktualizacja do niego po 2 latach będzie Cię kosztowała 2,9k.

Pytanie do Ciebie co Ty chcesz w tych autach robić?

Chcesz pracować z nowszymi autami - nie kupujesz wersji globalnej, bo po prostu Ci się to nie opłaci.
Mamy klientów, którzy zapłacili za PAD7 po 15k pln rok temu, a nie mogą nic zrobić w nowszych Renault, Mercedes itd.
Od tego roku każde nowe BMW będzie miało SGW. Dochodzi do tego Nissan oraz kolejne marki azjatyckie.
Po to chiny otworzyły centrale Launch w EU czy USA żeby te sprzedawały tam sprzęt dedykowany na te rynki.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
@Launcher To ze interfejs obsługuje sgw to nie oznacza ze w abonamencie standardowo jest ono zawarte a to bardzo duża różnica .

Launch x431 pro 3 s+ elite obsługuje sgw dla fca , mercedes oraz renault i ma głowice smartlink 2.0 i kosztuje 4 000 zł .

Tylko ze za 2500 zł rocznie (taki budżet ma autor postu) co najwyżej upchasz sgw dla fca a gdzie reszta bramek ??

Ostatnia edycja:

Launcher

Bywalec
Punktów
7
@Launcher To ze interfejs obsługuje sgw to nie oznacza ze w abonamencie jest ono zawarte a to bardzo duża różnica .

Launch x431 pro 3 s+ elite obsługuje sgw dla fca , mercedes oraz renault i ma głowice smartlink 2.0 i kosztuje 4 000 zł .

Tylko ze za 2,5 zł rocznie (taki budżet ma autor postu) co najwyżej upchasz sgw dla fca a gdzie reszta bramek ??
Od kiedy w cenę każdego abonamentu wchodzi koszt SGW do poszczególnych producentów? Tak, X-431 EURO to wyjątek ale nie ten budżet jak słuszne wskazałeś.

PRO3S+ elite jak każdy global - SGW FCA ma przez third party. I to by było na tyle.

Więc reasumując - tak, ma znaczenie to czy tester ma opcje obsłużenia bramek SGW w sposób legalny i można go nabyć taniej niż 7k. Legalność tutaj też ma znaczenie. Jeśli uważasz, że jest inaczej odsyłam Cie do przypiętego na górze wszystkich wątków tematu - śmiało można pod to podciągnąć SGW.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
@Launcher Zdjęcie z Launch x431 pro 3 s+ elite kupionego od Launch Europe GmbH za 3927 zł - minus gratis ktory sprzewdałem za 180 zł . Pomijam cenę która jest kosmiczna ale SGW fca , renault , mercedes obsługuje po opłaceniu .

Załączniki

• IMG_3490.JPG
    IMG_3490.JPG
    3,9 MB · Wyświetleń: 27
Ostatnia edycja:

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Okej w takim razie żeby kupić " jakiś " sprzęt który w pełni obsługuje legalnie sgw to z jakimi kosztami trzeba się liczyć i proszę uwzględnić koszty z korzystania z danych bramek Kontaktowałem się z gościem który udziela się na FB i " jego " firma prowadzi sklep na allegro. Przez telefon polecał mi dany sprzęt który obsługuje sgw itp ale z biegiem czasu okazało się ,że np ten interfejs ma możliwość rozszerzenia o dostęp o SGW który jest oczywiście dodatkowo płatny .Dlatego chciałbym konkretnie się dowiedzieć jakie koszty trzeba ponieść by w miarę obsługiwać współczesne auta

Launcher

Bywalec
Punktów
7
Okej w takim razie żeby kupić " jakiś " sprzęt który w pełni obsługuje legalnie sgw to z jakimi kosztami trzeba się liczyć i proszę uwzględnić koszty z korzystania z danych bramek Kontaktowałem się z gościem który udziela się na FB i " jego " firma prowadzi sklep na allegro. Przez telefon polecał mi dany sprzęt który obsługuje sgw itp ale z biegiem czasu okazało się ,że np ten interfejs ma możliwość rozszerzenia o dostęp o SGW który jest oczywiście dodatkowo płatny .Dlatego chciałbym konkretnie się dowiedzieć jakie koszty trzeba ponieść by w miarę obsługiwać współczesne auta
Najprościej mówiąc - X-431 MOT IV - koszt to 5900 zł. Na grupie fejsbukowej mają rabaty więc pewnie za 5500 zł do wyrwania. I do tego jeśli masz potrzebę dobierasz bramki. Pojedynczo - przykładowo sam VAG, bo w tym głownie siedzisz ( strzelam ), albo cały pakiet SGW PACK ( 4090 zł ), bo trafia Ci się wszystko. Tutaj znowu wracamy do podstaw czyli czego Ty potrzebujesz. Więc przedział od 5500 do 9500 zł.

Chyba, że jak @blayders celujesz w model z górnej półki, który w subskrypcji ma już SGW PACK, Haynes, Online itd.

@Launcher Zdjęcie z Launch x431 pro 3 s+ elite kupionego od Launch Europe GmbH za 3927 zł - minus gratis ktory sprzewdałem za 180 zł . Pomijam cenę która jest kosmiczna ale SGW fca , renault , mercedes obsługuje po opłaceniu .

No dobrze, załóżmy że ktoś zapłaci te 6k w przeliczeniu i dalej nie ma VAGa, czy też Koreańczyków. Nie idąc w przód do kolejnych.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Autor postu napisał że w miarę współczesne auta wiec raczej trzeba założyć ,że będzie robił wszystkie marki w tedy taki pad9 euro jak jego koszt rozłożysz na 3 lata już jest w miarę akceptowalny (abonament brąz wychodzi 5 000 na rok] plus jest to sprzęt rozwojowy bo ma pass-thru i jest nawet do 10 razy szybszy od mot .
Wiem baza jest na ten moment droga dlatego mam nadzieje ze taki abonament będzie dostępny dla tańszych interfejsów w przyszłości .
Moim zdanie jest to sprzęt na najbliższe 10 lat z czego przez 4-5 lata nic lepszego się nie pojawi .

Ostatnia edycja:

patrykaudi95

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Krotoszyn
Z tego co czytam to chyba faktycznie na moje potrzeby najlepszym rozwiązaniem byłby x 431 mot IV i wrazie potrzeb dokupić dostęp do bramek .Na dzień dzisiejszy nie potrzebuje mieć wszystkiego.
A co sądzicie o Autelu ? Jakieś porównanie jeśli chodzi o tego Launcha x431 mot IV ?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Autel : wyższa cena zakupu za to samo jak launch ale tańszy abonament później . Launch lepsza diagnostyka , gorsza obsługa immo - Autel lepsza obsługa immo za to gorsza diagnostyka .

Co do zakupu : prawdopodobieństwo ze użyjesz sgw wciągu 5 lat jest zerowe a jeśli przejdzie coś to np. fiat lub chrysler do którego zamiast wydawać 1000 zł netto na bramkę wystarczy kabel za 30 zł omijający skrzynkę sgw . To samo tyczy się renault .
Szybciej będziesz potrzebował pass-thru by np w peugeot z 2015 dokończyć wymianę zbiornika dla fap .

Załączniki

• s-l400.jpg
    s-l400.jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 9
  • images.jpg
    images.jpg
    10,7 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnia edycja:
Do góry Bottom