• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wypadanie zaplonow jednej glowicy

H

henex1980

Witam. Mam do Was pytanie. Czy cewka zaplonowa moze byc przyczyna wypadania zaplonow tylko na jednej glowicy? Bledy sa na banku 1 (od grodzi) cyl. 1-3-5. Generalnie zaczelo sie od lpg. Reduktor nie trzymal cisnienia. Odeslany na gwarancje. Dzien po auto przy dochamowywaniu ( gdy schodzi w obroty ponizej 2tys) wpadalo w szarpanie jakby poduszki silnika. Objaw na lpg jak i na benzynie. Blad jaki sie pokazywal P1166 i wedlug mnie mial zwiazek z sonda lambda tej podejzanej glowicy ( bank 1) Dzis przeciscilem przepustnice i przeplywomierz. Szukalem lewego powietrza ale wszystko wyglada dobrze. Poskladalem graty i poki co bledu p1166 nie zgłasza ale po probie kiluset metrow auto sieczkarnia. Silnik szarpie,nie pracuje na wszystkie cylindry, przygasal. Pokazuje nowe bledy. Wypadanie zaplonow na 1-3-5 cyl.tj. glowicy od grodzi. O ile stawialem na swiece to je narazie wykluczam ( platyna ngk 25tys przejechane) bo czemu akuart padly by 3 swiece na tej samej glowicy.Kable też 2 lata temu zmienione. Czy może to sprawka sondy lambda na tej głowicy? Nie wiem czy jest mozliwe aby padla cewka akurat na nieparzyste numery? Cewka wygląda tak:
https://allegro.pl/oferta/cewka-zap...6852?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Auto to Hyundai sonata 2001r 2.7

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Miałem kiedyś taki przypadk i gazownik zamienił banki na wtryskiwaczach.

H

henex1980

Dzieki za odp. Problem jest na benzynie. Chyba sie nie zrozumielismym

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
właśnie benzynowe wtryski były zamienione bankami.

H

henex1980

Dotychczas autko smigało bez problemów. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione ale myślę że to uszczelka głowicy. Dzis nie miałem wypadania zapłonów na 1-3-5 cyl a jedynie na 5 oraz jeden dodatkowy błąd P0603: Internal Control Module Keep Alive Memory (KAM) Error
Silnik pracował w miarę stabilnie, delikatnie zafalował na obrotach, nawet udało mi się kawałek przejechać bez szarpnięć ale jak jestem w srodku słyszę delikatne przelewanie się ,jakby bulgotanie płynu. Nie mam zbiorniczka wyrównawczego, korek jest na chłodnicy i pewnie muszę dolać płynu bo może brakować bo ulałem trochę przy demontazu reduktora lpg. Mało tego zauważyłem na bagnecie kilka pęcherzy powietrza. Olej elf 5w/40 przeciagnięta wymiana z 10-12tys na 15tys a auto jeżdzone na małych odcinkach wiec może to wilgoć w oleju ale mam najgorszy scenariusz w głowie że to jednak problem z uszczelka lub głowica.

H

henex1980

Blad P0603: Internal Control Module Keep Alive Memory (KAM) Error jest nieaktualny. Banalna sprawa. Obluzowala sie klema minusowa.

H

henex1980

Temat rozwiazany. Uszkodzona ceramika swiec zaplonowych i zagiety przewod zaplonowy.

Do góry Bottom