• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Zarobki mechaników

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
u mnie płaciłem za szkolenia i wysyłałem . w podzięce uciekł do anglii :( niestety z jezykiem polskim to tam pracy nie znalazł i tyle pracował u mnie teraz biedny pracuje w wulkanizacji i marudzi ze zimno
To słaby zakład wulkanizacji jak mu zimno :D

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ja nigdy nie miałem szkoleń a jak czegoś później nie widzieliśmy w robocie to były pretensje że nie wiemy, albo jak jakaś nowa fura przyjechała i trzeba było jakąś elektrykę ogarnąć. Dlatego też uciekłem z tej roboty i czasem sam zapłacę żeby odbyć jakieś szkolenie.
A i tak człowiek umrze głupi ;)

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Profesor Chris zwłaszcza z prawidłowej wymiany oleju typu long life w tłumiku i prawidłowego wyważenia tarczy hamulcowej :D:D:D:D:D:D:D (już widzę te "tłumy" przed warsztatami, bo dowiedzieli się o pilnie strzeżonej tajemnicy warsztatowej :p).

Tutaj też "dojechał" pewne zachowania pewnych "klientów"

Ostatnia edycja:

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Jeszcze parę "słów otuchy" dla wszystkich chcących sprzedać swój pojazd. Niezła komedia na sobotni wieczór

W sumie to też można podciągnąć pod kategorię SZKOLENIA ;)

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
Mam pytanie do osób na własnej działalności gospodarczej.
Powiedzcie mi proszę ile jest obecnie w stanie zarobić mechanik w PL na własnym rachunku?
Teoretycznie. Własny warsztat (własny nie wynajęty budynek ) dwa podnośniki. 8-10 godzni dziennie. Full legal, faktury podatki etc.
ile zostaje na łape?
1. 2500-5000
2. 5000-7500
3.powyżej 7500?

Pytam całkiem poważnie, bo ciagle słyszę jak to praca teraz szuka pracownika a nie odwrotnie i jak to nie wzrosły płace w stosunku do tego co było 5-7 lat temu.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Powyżej 3.
Nie mam dwóch podnośników. Nawet jednego nie mam. Warsztat wynajmuje.
W 2019 chce postawić swój warsztat na 3 stanowiska.
Pozdro i wesołych świąt

A

Anonymous123

dwa podnośniki
Ilość stanowisk nie koniecznie odzwierciedla się w zyskach. Czasami większa powierzchnia to mniejszy zarobek . Licząc średnio 50rh w tygodniu po 70zl to masz około 3500 x 4tygodnie. Odejmij 30 % tego czasu na straty, dolicz 3k+ na czesciach no i zawsze wpadnie jakis bonus. Odlicz swoje koszty i wiesz ile zostaje.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Pytam całkiem poważnie, bo ciagle słyszę jak to praca teraz szuka pracownika a nie odwrotnie i jak to nie wzrosły płace w stosunku do tego co było 5-7 lat temu.

To, że praca szuka pracownika, to fakt. Rozejrzyj się po okolicy w Polsce, ile jest ogłoszeń typu SZUKAM PRACOWNIKA (oczywiście nie wnikam w proponowane warunki i wynagrodzenie).

A odnośnie zarobków. "Robol" na etacie 8h na 3 zmiany w strefie ekonomicznej na Śląsku (w tym samym zakładzie, na tym samym stanowisku produkcyjnym).

Rok 2008 - 2000 zł (bez nadgodzin) na rękę (zus od wysokości realnego wynagrodzenia)
Rok 2018 - 3500 zł na rękę (bez nadgodzin)

Nie ma progresji?

A dla porównania - mechanik

Rok 2008 - wymiana opon stal 60 zł
Rok 2018 - wymiana opon stal 60 zł

Rok 2008 - wymiana sprzęgła 350-500 zł
Rok 2018 - wymiana sprzęgła 350-500 zł itd.

A zobacz co mają na SKP

Rok 2004 - przegląd rejestracyjny "normalny" 98 zł
Rok 2018 - przegląd rejestracyjny "normalny" 98 zł

A inwestować w sprzęt i opłacać diagnostę trzeba.

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
To, że praca szuka pracownika, to fakt. Rozejrzyj się po okolicy w Polsce, ile jest ogłoszeń typu SZUKAM PRACOWNIKA (oczywiście nie wnikam w proponowane warunki i wynagrodzenie).

A odnośnie zarobków. "Robol" na etacie 8h na 3 zmiany w strefie ekonomicznej na Śląsku (w tym samym zakładzie, na tym samym stanowisku produkcyjnym).

Rok 2008 - 2000 zł (bez nadgodzin) na rękę (zus od wysokości realnego wynagrodzenia)
Rok 2018 - 3500 zł na rękę (bez nadgodzin)

Nie ma progresji?

A dla porównania - mechanik

Rok 2008 - wymiana opon stal 60 zł
Rok 2018 - wymiana opon stal 60 zł

Rok 2008 - wymiana sprzęgła 350-500 zł
Rok 2018 - wymiana sprzęgła 350-500 zł itd.

A zobacz co mają na SKP

Rok 2004 - przegląd rejestracyjny "normalny" 98 zł
Rok 2018 - przegląd rejestracyjny "normalny" 98 zł

A inwestować w sprzęt i opłacać diagnostę trzeba.
Świnte słowa....

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Dlatego uważam ze nie warto bawić sie w naprawę aut. W branży mechanicznej (nie tylko samochodowej) mozna lepiej zarobić.
Z banzy samochodowej dzieje się to samo co wydazylo sie w ostatnich 10-20 latach w rolnictwie. Nie oplaca sie trzymać 2 krów, 5 świń i 20 kur. Albo nastawiasz sie np na produkcje mleka i robisz to w hurtowych ilościach albo lepiej dac sobie spokuj i isc gdzis na etat. Rolnik ktory trzyma wszystkie sroki za ogon bedzie dziadem, rolnik ktory nastawil sie na cos konkretnego jest panem. To samo jest/bedzie z mechanikami samochodowymi.
Poza tym byl tu gdzies temat w którym były pokazywane Wasze warsztaty. Patrzac na niektóre to sorry że to mówię ale lepiej wygląda moj polprofesjonalny garażo-warsztat. Świadczy to o tym że właściciel takiego warsztatu raczej ledwo ledwo łączy koniec z końcem naprawiajac 20-letnie gruzy. Choć może sie myle...

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
NorbertK. Mam takie same odczucia. A co do stawek o których pisze Panadreu to naprawdę kiedyś było eldorado, szczególnie na skp. 60 zeta za przełożenie 4 opon to cena z wyważeniem? jeżeli tak to słaby biznes, zajmuję to co najmniej godzinę. Zastanawiałem się czy jest sens inwestowania w montażownicę i wyważarkę i teoretycznie sensu to nie ma, tyle tylko że trzeba to mieć żeby klienta do konkurencji nie odsyłać.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W branży jestem świerzak, raptem drugi rok. Jeszcze nie zapomniałem jak sam korzystałem z warsztatów.
Z tego co pamietam, to irytowało mnie olewackie podejście do klienta i długie np.- trzy dni- terminy.
Gości oferujących wymiane sprzęgła za 350zeta uważałem za kreetynów. Wymiana sworznia pięc dyszek...kreetyn albo oszust.
Ja chciałem, żeby mechanik zadbał o mój wózek jutro, a nie jeep/dup szybko i tanio ale za tydzień. Wiecznie coś poprawiałem, wiecznie coś przy okazji im nie poszło, wiecznie syf w aucie po naprawie a koła dopompować przy okazji to już kosmos.
Zero profeski.

Dlatego dziś w moim warsztacie cena wymiany sprzęgła zaczyna się od 600zł. a raczej 800. Ostatnie 1100zł. netto w PSA.
No dobra, w jakimś Oplu Astra1 jak zadbany to za te 4,5 stówki zrobię. Jak ufajdany olejem to nie ma zmiłuj, ile to kosztowało powiem po robocie.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Dla mnie temat prosty. U kogoś mogę zarobić powiedzmy 6tyś więc u siebie jak nie zostaje 12 to nie ma to większego sensu. Po co jęczeć i narzekać. Każdy umie liczyć.

mis_jogi

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Glasgow
A jak wyglada spawa z częściami.
Wiekszość dostępne od reki czy na drugi dzień?
Sklep dowozi części do warsztatu czy trzeba sobie po to samemu latać?
I czy dostajecie upust w sklepie na graty, czy cena taka sama jak dla klienta przy kasie?

Do góry Bottom