• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fiat Scudo 2001 rok 2.0 Jtd nie odpala

• Thread starter Mattizlotaraczka
  • Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
M

Mattizlotaraczka

Podłącz miernik do akumulatora i połóż go na podszybiu. Zacznij kręcić rozrusznikiem i zobacz czy nie spada poniżej 11 volt

Kup za 5dych inne i sprawdzisz
Nie spada ponizej 12.3 ( chyba ) . jak krecilem to widze napiecie na skanerze ( tym co inny krytykowal ze do dupy choc to profesjonalna maszyna za kupe szmalu ) , nie musze miernika podlaczac.

A co ma skaner do syfu w ukladzie. A pompa przypadkiem nie sciera sie i wali po wtryskach

tak pompa ( wys. cisn. ) sie sciera, i daje cos z 350 barow ? :)

a pompa niskiego cisn. nie sciera, bo czysto w filtrze paliwa.

M

Mattizlotaraczka

Tak wygladal wtrysk z auta ktore mialo wszystko dobre a nie paliło zwróć uwage na korozję
ja wyjmowalem moje wtryski, ale ich nie rozkrecalem. po zewnetrznym przemyciu wlozone i silnik chodzil miodzio. tam nie bylo korozji.
ostatnio silnik palil w czerwcu, od czerwca nie spadl ani gram deszczu przez 2.5 miesiaca, lato gorac w h..j nie bylo takie od 60 lat. to co tam mialo zardzewiec, jak sobie stoi na zewnatrz w przewiewnym miejscu i wtryski pelne ropy ?

M

Mattizlotaraczka

Moj launch za ułamek ceny twojego sprzetu oblatuje sporo.

To chyba nieslyszales o tym ze pompa może niszczyc wtryski w CR

CR czyli Common Rail ?
Moze to common Rail, choc wszystko bylo miodzio, wymieniony zawor cisn.paliwa
Choc kto wie czy mechanicy tego tez nie wymienili jak nie mogli dojsc co go boli i wlozyli jakies gowno ze szrotu by klient wyjechal za brame i bym zadowolony ?

Ja nie dalem za moj sprzet pelnej ceny ( 15), kupilem za 20% ceny bo gosciu nie potrzebowal juz, tu tak jest, kupuja na raty placa 3 lata, a potem kupuja nowszy a stary idzie do Zyda za 1/5 ceny, ale jakbym chcial nowszy software ( mam 2014 ) tobym musial wyskoczyc z 5-6 kola za najnowszy update

M

Mattizlotaraczka

Te wtryski co zdjęcie ci dałem to chodzily na miodzio ropie ktora poszla 25 l do mycia czesci

wtryski to zostawilem do ew. roboty jakbym juz nim jezdzil, rozjezdzil fure i by zaczely sie problemy. To nie sztuka wyjac wszystko i na stol mierniczy do sprawdzenia. Ale to nie jest restaurowanie auta dla milionera tylko mialo byc auto do pracy jako mechanik mobilny. wtryski chodzily miodzio. Fiat odpalal na dotyk. On ma przebieg cos 176 tys tylko

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak mechanicznie jest wszystko dobrze, to na alternatywnym paliwie (celowo nie napisałem plaku, bo cię to słowo irytuje) silnik musi działać normalnie.
Jeśli nie działa to powodem może być.... Zresztą, takie rzeczy pewnie wiesz.
Powodzenia w naprawie.

M

Mattizlotaraczka

Skończyły mi sie argumenty
mnie tez.
po sprawdzeniu ecu ( w tym immobilizer ) bede dalej szukal, ale bede juz pewny ze nie ma problemu z komunikacja z ecu.
Ta firma co jej zawoze ecu to duza miedzynarodowa firma, i na swojej www ma usterki typowe dla kazdego ecu, i na moj model ecu jest ze czesto problem z komunikacja z ecu, i problem ze sterowaniem wtryskami plus inne rozne bledy. Bez profesjonalnego sprzetu i wiedzy to mozemy sobie oscyloskopami sprawdzac i sondami :) i nawet satelite podlaczyc i stracimy 100 h na dywagacje i na dupe to

M

Mattizlotaraczka

Jak mechanicznie jest wszystko dobrze, to na alternatywnym paliwie (celowo nie napisałem plaku, bo cię to słowo irytuje) silnik musi działać normalnie.
Jeśli nie działa to powodem może być.... Zresztą, takie rzeczy pewnie wiesz.
Powodzenia w naprawie.
co to znaczy dzialac normalnie ? to znaczy wg ciebie ze prysniesz plakiem i magiczny plak spowoduje ze pompa zacznie podawac rope i bedzie sobie pracowal ? plak czyli tzw. easystarter tutaj jest po to by pomoc odpalic, a potem paliwo juz sobie plynie normalnym nurtem. A jak ma kuswa plynac jak moze pompa wys. cis. nie wysyla, albo wtryski sa zblokowane ?
Ecu steruje tym szajstwem, i nawet 100 sprajow plakow gowno pomoze jak nie mam paliwa.
Auto na plaku zagadalo, na pare sekund, zasmierdzialo z rury spalonym plakiem, i to wsjo. nie bede stal z plakiem sprajowal i krecil silnikiem bo zatre kuswa wtryski

2.0 jtd to raczej od 2004 co to a motor pokaz zdjecie
2.0 jtd 2001 rok, 16 V, silnik code CF3 RHZ
to starsza buda,

2004 to juz inna buda, choc moze silnik taki sam.

jakie chcesz zdjecie ? silnika ?

M

Mattizlotaraczka

2 litry czyli 2000 cm szesciennych ccm
16 V czyli 16 zaworow po 4 na kazdy cylider jest ich cztery
109 KM czyli PS czyli horsepower
kod silnika CF3 RHZ
to jest Scudo 2001 czyli 220
turbo tez ma
i egr
i pewnie catalizator
i kuswa jeszcze nie wiem co :)
i nie pali a palil

M

Mattizlotaraczka

moge fotki silnika jutro zrobie i wstawie, teraz to w robocie jestem i jak skoncze to juz ciemno bedzie
ja wiem co mam, kupuje czesci do niego i musze miec dokladne dane, poza tym u Fiata w serwisie to ja robilem, tylko nie takie starocie tylko nowe 500-tki z miasta Tychy byly :)

Ta firma co jej zawoze ecu to duza miedzynarodowa firma, i na swojej www ma usterki typowe dla kazdego ecu, i na moj model ecu jest ze czesto problem z komunikacja z ecu, i problem ze sterowaniem wtryskami plus inne rozne bledy

Aha i na ich stronie jest tez ze jedna z typowych usterek na te ecu to jest zaklocona komunikacja z immobilizerem.
Na dzis stawiam zaklad ze to ecu, ale moze to immobilizer np. code box ktora tez zawoze to sprawdza

Ostatnio edytowane przez moderatora:
M

Mattizlotaraczka

tak, chyba tak. Ten Turek to jednak chyba cos nie tego mechanikow produkuje ? macie jakas szkole ? czy do Konina zaiwaniales ?
Silnik mechanicznie jest OK. powtarzam jest OK. powtarzam jest OK.
Ile mam jeszcze razy powtarzac ?
Plak nie jest tu pomocny, uzylem i powiedzial mi co mial powiedziec
silnik mechanicznie jest OK.
usterka lezy w elektryce lub w paliwie - powiazanym zreszta z elektryka

a moze wy tam w Turku tylko plaka uzywacie na wszystkie usterki ? :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ten Turek to jednak chyba cos nie tego mechanikow produkuje ? macie jakas szkole ? czy do Konina zaiwaniales ?
Prawie osiem klas skończyłem.
Do Konina nie jeżdżę, bo tam za duży ruch i się boję.
Ostatnio kupiłem w Lidlu super zestaw kluczy i naprawiam sobie czasami mojego trabanta.
Faktycznie masz rację. Głupot ci napisałem. Przepraszam. Chłopacy też napisali głupoty.

Więc nasuwa się pytanie, dlaczego taki omnibus jak ty, zadaje pytania na forum nieukow i ludzi którzy nie mają pojęcia o temacie?

Ten twój Fiat, to naprawdę skomplikowane auto. Nawet nie możesz stwierdzić jaki dokładnie ma silnik.
Dlatego wypowiem się jeśli mogę, za kolegów i napisze, że nikt z tego forum nie ma na tyle wiedzy, żeby zdiagnozować ten pojazd 24 wieku.
Zadzwoń do NASA.

M

Mattizlotaraczka

Prawie osiem klas skończyłem.
Do Konina nie jeżdżę, bo tam za duży ruch i się boję.
Ostatnio kupiłem w Lidlu super zestaw kluczy i naprawiam sobie czasami mojego trabanta.
Faktycznie masz rację. Głupot ci napisałem. Przepraszam. Chłopacy też napisali głupoty.

Więc nasuwa się pytanie, dlaczego taki omnibus jak ty, zadaje pytania na forum nieukow i ludzi którzy nie mają pojęcia o temacie?

Ten twój Fiat, to naprawdę skomplikowane auto. Nawet nie możesz stwierdzić jaki dokładnie ma silnik.
Dlatego wypowiem się jeśli mogę, za kolegów i napisze, że nikt z tego forum nie ma na tyle wiedzy, żeby zdiagnozować ten pojazd 24 wieku.
Zadzwoń do NASA.

Moze nie pisz za kolegow, tylko pisz za siebie.
Taki madry jestes, a przelepiles sie do tego plaka jak niewidomy do laski.
Masz mnie za idiote ktory nie potrafi zdiagnozowac czy problem jest mechaniczny czy niemechaniczny ?
A moze masz w pracy idiotow dookola siebie i przeszlo na ciebie ?
rozumiem ze wszyscy w Turku nowymi furami jezdza, no nie tylko w Turku a le w calej Polsce wszystkie to nowe sztuki, sam widzialem na autobanie do Wroclawia rok temu :)
A kto nie ma nowej fury to musi miec za malego czlonka, bo w kraju ten kto slaba fure to musi byc impotentem. Tyle nienawisci na drogach jak jezdzilem moja '93 fura, po prostu maja Cie za nic, za zawalidroge. Moze nie jestem Omnibus, ale moze wiem troche wiecej niz ty. To jak panie Turek nie masz nic konkretnego do powiedzenia, tylko jakies zlosliwostki ( skad ja tznam ? aha z portali w PL ) to idz pan do tych swoich nowych fur i rob je bez radzenia mi i bycia zlosliwym. 70 lat temu to bys wozy drabiniaste raczej naprawial w Turku, a nie auta.
Ja nie wiem jaki ma silnik ? wez skoncz z tym jaraniem chlopie, bo na mozg szkodzi. Zadzwon do psychiatry

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom