arni_poznań
Zweryfikowany Mechanik
Arni, na temat filtra proponuję jednak założyć nowy temat...
a no tak bo tutaj chodzi tylko o wymianę olejuArni, na temat filtra proponuję jednak założyć nowy temat...
a no tak bo tutaj chodzi tylko o wymianę olejuJa, ja, ja.... - jakby to rzekł stary Niemiec.chyba ze ja zadam pytanie to najczęściej nikt nie wie i oto jest pytanie ....
Uspokoisz się?podejrzewam, wydaje mi się, zakładam ...a ja wolę mieć pewność
No filtr też trzeba wymienić i autor już się nawet pytał. Zapychaniem filtra i zmniejszaniem jego przepustowości, to raczej bym się w tym przypadku nie przejmował. Po takim przebiegu to filtr oleju nie będzie zapchany, a nawet gdyby to istnieje coś takiego w układzie smarowania jak by-pass, który w momencie zbyt małej przepustowości, przepuści część oleju poza filtrem, zapewniając nadal smarowanie.a jeszcze wpadła mi do tej mojej upierdliwej głowy taka myśl że olej olejem a co z filtrem ? chyba każdy się zgodzi że filtr z czasem traci przepustowość
Tobie się nie należy. Za bardzo pyskata jesteśA mnie?
Mnie szanowny Pan nie podziękuje?![]()

Myślę że @Stanisław-bmw wcale już nie jest przerażony. Ma już mniej więcej świadomość tego, że to co zrobił nie jest aż tak wielkim zaniedbaniem. Oczywiście nie należy go bagatelizować, ale też nie jest to aż tak straszne zaniedbanie. W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry.A skończcie już z głupimi postami , człowiek jest przerażony i nie wie co robić a wy kpicie, może to ukochane przez niego auto ?
Albowiem jak rzekł pewien filozof " wiem że nic nie wiem " ale inni nawet tego nie wiedząNajgorzej to jednak jest jak odpowiesz na pytanie; często gęsto Twoja jedna odpowiedź, rodzi kolejnych dziesięć pytań....
Myślę że @Stanisław-bmw wcale już nie jest przerażony. Ma już mniej więcej świadomość tego, że to co zrobił nie jest aż tak wielkim zaniedbaniem. Oczywiście nie należy go bagatelizować, ale też nie jest to aż tak straszne zaniedbanie. W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry.
Przyjmuje do wiadomości ..Aha... i żeby była jasność:
Moje posty nie są głupie!!!!
Są może małoynteligientne i gupie, ale do głupich im bardzo daleko!!!!!!!!![]()
Skądże, raczej na skąpca Harpagona...a czy ja wyglądam na Janka ryzykanta ?![]()

On chyba się nazywał sknerus mc kwaczSkądże, raczej na skąpca Harpagona...
Przyjedź, zamontuję Ci nową ale tanio nie będzie....![]()

Najmocniej przepraszam. Sam wiesz, że to nie na poważnie.No proszę ... ale mnie posumowała ...

Jest mi bardzo miło, że przez czysty przypadek trafiłem na to przyjazne i fachowe forum.
Wielce Szanowna @bihor – gdybym znał język niemiecki, to prawdopodobnie skorzystał bym z tej propozycji – i w ramach podziękowania po szarmancku ucałowałbym w Pani delikatną rączkę – a nawet buźkę.A mnie?
Mnie szanowny Pan nie podziękuje?
Może jednak skontaktuje się Pan z zakładem macierzystym BMW lub jego ośrodkiem rozwojowym w celu rozwiązania tego palącego problemu?
To jedyna słuszna droga postępowania w tak niejednoznacznych przypadkach. Tylko producent i jego opinia...

@arni_poznań – na szczęście ja się jeszcze nie pogubiłem w tym wielkim natłoku postów i po porównawczym oszacowaniu tych wszystkich udzielonych mi porad – poczynię na koniec, punkt po punkcie, małe podsumowanie, w którym poinformuję co zrobię. A zatem proszę o wyrozumienie i jeszcze o odrobinę cierpliwości.to co w końcu zrobisz kolego ?bo już się pogubiłem

@Marek_S – ale skądże! ….a czy ja wyglądam na Janka ryzykanta ?”
Szczególnie na tej fotografii z poprawnie zawiązanym krawacie, w pedantycznie uczesanej fryzurze i do tego na tylnym siedzeniu małego, luksusowego samochodu - to raczej wyglądasz na zagranicznego, rasowo nordyckiego inteligenta - godnego uwagi przystojniaka!!! 

@Marek_S – ja również jestem tego samego zdania.Podejrzewam że ten olej wiele właściwości nie stracił i wystarczy zlać nowym .. i temat będzie rozwiązany.
- http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,1385834) oraz w odniesieniu do przejechanych tysięcy kilometrów.@arni_poznań – o to jest pytanie, o to jest chyba najważniejsze z wszystkich zapytanie!autor tematu nie odpowiedział mi jak często odpala silnik, a jeszcze wpadła mi do tej mojej upierdliwej głowy taka myśl że olej olejem a co z filtrem ? chyba każdy się zgodzi że filtr z czasem traci przepustowość a po 9 latach nie chciał bym go widzieć, o kondensacji wody nie wspomnę

@shrek – jeżeli Kolega moderator pozwoli, to mogę taki nowy, osobny temat o filtrach założyć.Przez przeszło 9 lat !!! - zaniedbana wymiana filtrów w BMW 525tds

#greghorn – a może to nie ja, lecz nasze „ukochane” urzędy wraz z agencjami od ubezpieczeń pojazdów, a także niepotrzebnie zbyt reżimowe prawo - mają w takich przypadkach fioła.W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry
Jeszcze nikomu nie zabroniono mieć fioła pod warunkiem iż jest społecznie mało szkodliwy, czytając czy ogladajac widze znacznie większe świry ale ...
@Marek_S – bardzo dziękuję za ten słuszny komplement! 

a szefa mamy ... inaczej na forum było by trudno wytrzymać, Owszem forum jest na luzie ... ale jak trzeba potrafi być konkretne.
Co do króla Juliana - to wybór byłby nie trafny, gdyż wtedy, w dawniejszych czasach technika motoryzacyjna nie była aż tak bardzo rozwinięta. 

Bardzo dziękuję za tą propozycję dotyczącą przetłumaczenia pisma na język niemiecki, ale uważam, że szkoda z tym zachodu - no a przede wszystkim wstyd. Co sobie też Niemcy pomyślą o Polakach, którzy do tego stopnia nie szanują ich samochodów, albowiem przez przeszło 9 lat nie wymieniają w nich oleju ?Jeśli postanowisz wystosować jakieś pismo do beemwe, to podeślij, może Ci je nawet przetłumaczę. A i jak możesz to podeślij tę instrukcję, popatrzyłabym z ciekawości.