• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Przez przeszło 9 lat !!! - zaniedbana wymiana oleju silnikowego w BMW 525tds

Status
Zamknięty.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
"Lepsze jest wrogiem dobrego" znacie to więc moim zdaniem, wymień olej na nowy ale zostań przy 10w40 i nie zawracaj sobie głowy płukaniem a zaoszczędzone pieniądze wydaj na miło spędzony czas ze swoją kobietę.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A skończcie już z głupimi postami , człowiek jest przerażony i nie wie co robić a wy kpicie, może to ukochane przez niego auto ?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
chyba ze ja zadam pytanie to najczęściej nikt nie wie i oto jest pytanie ....
Ja, ja, ja.... - jakby to rzekł stary Niemiec.
Najgorzej to jednak jest jak odpowiesz na pytanie; często gęsto Twoja jedna odpowiedź, rodzi kolejnych dziesięć pytań....
podejrzewam, wydaje mi się, zakładam ... :) a ja wolę mieć pewność
Uspokoisz się?
Jak chcesz mieć pewność, to się nowe kupuje i wtedy przez 2 lata ma się pewność w tym, że można mieć nadzieję iż chyba się uda, w miarę bezawaryjnie pojeździć autem. A nawet jeśli coś się stanie, to znowu można mieć pewność, że chyba ASO się na nas nie wypnie i chyba zadziała gwarancja i chyba producent będzie się poczuwał do odpowiedzialności za auto które wyprodukował.
a jeszcze wpadła mi do tej mojej upierdliwej głowy taka myśl że olej olejem a co z filtrem ? chyba każdy się zgodzi że filtr z czasem traci przepustowość
No filtr też trzeba wymienić i autor już się nawet pytał. Zapychaniem filtra i zmniejszaniem jego przepustowości, to raczej bym się w tym przypadku nie przejmował. Po takim przebiegu to filtr oleju nie będzie zapchany, a nawet gdyby to istnieje coś takiego w układzie smarowania jak by-pass, który w momencie zbyt małej przepustowości, przepuści część oleju poza filtrem, zapewniając nadal smarowanie.
A mnie? :(
Mnie szanowny Pan nie podziękuje?:(
Tobie się nie należy. Za bardzo pyskata jesteś :p
Nie no, dobra, ja Ci podziękuję.
Poczekaj, bo muszę odpowiednio dobrać słowa......
wiesz....
Kobieta taka jak Ty, zasługuje na specjalnie dobrane słowa.....
jeszcze chwilkę...
Poczekaj........
Nooooooooo....... dobra już
A więc, kochana @bihor - ko

Dziękuję

Nie no... żartowałem

Dziękujemy Ci kochana @bihor -ko, za Twą postawę, za za, za, za, za, za, za, za, za, zaangażowanie, za Twe inteligentne uwagi, będące dla nas (a przynajmniej dla mnie) natchnieniem do pisania następnych nic nie wnoszących do tematu postów.

A skończcie już z głupimi postami , człowiek jest przerażony i nie wie co robić a wy kpicie, może to ukochane przez niego auto ?
Myślę że @Stanisław-bmw wcale już nie jest przerażony. Ma już mniej więcej świadomość tego, że to co zrobił nie jest aż tak wielkim zaniedbaniem. Oczywiście nie należy go bagatelizować, ale też nie jest to aż tak straszne zaniedbanie. W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry.

Aha... i żeby była jasność:
Moje posty nie są głupie!!!!
Są może małoynteligientne i gupie, ale do głupich im bardzo daleko!!!!!!!!:rage:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Najgorzej to jednak jest jak odpowiesz na pytanie; często gęsto Twoja jedna odpowiedź, rodzi kolejnych dziesięć pytań....
Albowiem jak rzekł pewien filozof " wiem że nic nie wiem " ale inni nawet tego nie wiedzą
Myślę że @Stanisław-bmw wcale już nie jest przerażony. Ma już mniej więcej świadomość tego, że to co zrobił nie jest aż tak wielkim zaniedbaniem. Oczywiście nie należy go bagatelizować, ale też nie jest to aż tak straszne zaniedbanie. W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry.

Jeszcze nikomu nie zabroniono mieć fioła pod warunkiem iż jest społecznie mało szkodliwy, czytając czy ogladajac widze znacznie większe świry ale ...
Aha... i żeby była jasność:
Moje posty nie są głupie!!!!
Są może małoynteligientne i gupie, ale do głupich im bardzo daleko!!!!!!!!:rage:
Przyjmuje do wiadomości ..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No proszę ... ale mnie posumowała ... i jeszcze wredny typ ... tylko co rozumiesz przez harpagona ?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
mylisz się, ale lubię Cię powkurzać... :D:p
zresztą też mi często tępe szpilki wbijasz... :D
aż boli... :(

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
mam
"Harpagon (bo taka jest właściwa postać tego wyrazu) to imię bohatera komedii Moliera Skąpiec. Stało się ono synonimem określeń: skąpiec, sknera, dusigrosz, osoba nadmiernie oszczędna, żałująca wszystkiego sobie i innym. Takimi to bowiem cechami charakteryzowała się tytułowa postać Molierowego utworu "

Stanisław-bmw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
.
Zauważyłem, że na tym forum stawia się znaczek „@” przed nickiem użytkownika. Zatem skoro jest tu to tak przyjęte – to również ja uproszczę sobie sprawę w pisaniu i od tej pory tym krótkim znaczkiem zastępował będę słowo Kolega/Koleżanka. :)
A zatem moi drodzy @@@@ :) Jest mi bardzo miło, że przez czysty przypadek trafiłem na to przyjazne i fachowe forum.
Po moich początkowych, niezbyt pochlebnych odczuciach, a nawet wątpliwościach – z ulgą stwierdzam, że pomyliłem się w tej mojej zbyt wczesnej, a może nawet pochopnej opinii, którą bez ogródek wyraziłem w poście #52. Jednak dalej obserwując ten dynamiczny, pełen energii i zaangażowania tok Waszej, nawzajem przekomarzającej się i coraz bardziej nabierającej pogodnego tempa dyskusji - zaczynam się w Waszym gronie czuć coraz bardziej przytulnie. :)
Z tego co widzę, to stanowicie bardzo zgrany, wesoły zespół fachowców z doświadczeniem oraz wiedzą, no i z niemałym zasobem tolerancyjnej życzliwości, dla takich Stanisławów jak ja – za co Wam wszystkim jestem kosmicznie wdzięczny.

A mnie? :(
Mnie szanowny Pan nie podziękuje?:(
Może jednak skontaktuje się Pan z zakładem macierzystym BMW lub jego ośrodkiem rozwojowym w celu rozwiązania tego palącego problemu?
To jedyna słuszna droga postępowania w tak niejednoznacznych przypadkach. Tylko producent i jego opinia...
Wielce Szanowna @bihor – gdybym znał język niemiecki, to prawdopodobnie skorzystał bym z tej propozycji – i w ramach podziękowania po szarmancku ucałowałbym w Pani delikatną rączkę – a nawet buźkę. :)

to co w końcu zrobisz kolego ? :Dbo już się pogubiłem
@arni_poznań – na szczęście ja się jeszcze nie pogubiłem w tym wielkim natłoku postów i po porównawczym oszacowaniu tych wszystkich udzielonych mi porad – poczynię na koniec, punkt po punkcie, małe podsumowanie, w którym poinformuję co zrobię. A zatem proszę o wyrozumienie i jeszcze o odrobinę cierpliwości. :)

a czy ja wyglądam na Janka ryzykanta ?:p:D:D:D:D
@Marek_S – ale skądże! ….:) Szczególnie na tej fotografii z poprawnie zawiązanym krawacie, w pedantycznie uczesanej fryzurze i do tego na tylnym siedzeniu małego, luksusowego samochodu - to raczej wyglądasz na zagranicznego, rasowo nordyckiego inteligenta - godnego uwagi przystojniaka!!! :)
Toteż od początku mam głębokie zaufanie do Kolegi, albowiem ja również nie lubię ryzykować (nawet podczas jazdy na rowerze!) – „a swój swojego” zawsze najlepiej wyczuwa - a w tym przede wszystkim pomaga ta nasza internetowa bliskość i zrozumienie ! :)

Podejrzewam że ten olej wiele właściwości nie stracił i wystarczy zlać nowym .. i temat będzie rozwiązany.
@Marek_S – ja również jestem tego samego zdania.
Ciekawi mnie jednak - jak wiele mógł ten olej stracić w przeciągu przeszło 9 lat(!!!), biorąc pod uwagę jego parametry w liczbowo ujętym wymiarze.
Nadal przeszukuję Internet, aby znaleźć jakieś „naukowe” materiały na temat starzenia się olei silnikowych.
Tutaj dla rozeznania przydałby się jakiś wykres, który pokazywałby jak przebiega krzywa starzenia się parametrów oleju.
I to najlepiej osobno w funkcji odnoszącej się tylko i włącznie do czasu w latach (np. z uwzględnieniem okresu aż do 15 lat, czyli tak, jak to miało miejsce w przypadku tej "starszej" damy, rekordzistki z Mercedesa :) - http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,1385834) oraz w odniesieniu do przejechanych tysięcy kilometrów.
Ciekawe byłyby również wykresy zbiorcze tj. pokazujące krzywą starzenia się oleju jako wypadkową z funkcji czasu i przebiegu.

autor tematu nie odpowiedział mi jak często odpala silnik, a jeszcze wpadła mi do tej mojej upierdliwej głowy taka myśl że olej olejem a co z filtrem ? chyba każdy się zgodzi że filtr z czasem traci przepustowość a po 9 latach nie chciał bym go widzieć, o kondensacji wody nie wspomnę
@arni_poznań – o to jest pytanie, o to jest chyba najważniejsze z wszystkich zapytanie!
Dokładnie tego nie wiem. To zależało od przypadku, czyli od tego jak mi się przez te przeszło 9 lat przypomniało, aby profilaktycznie na postoju odpalić silnik. Było to czasami przez rok, a czasami przez trzy miesiące – sam już dokładnie nie wiem.
Na szczęście wiem i to na pewno, czyli "z ręką na sercu" mogę zapewnić, że to auto przez cały czas stoi w czystym, bardzo suchym, nie opalanym, ale dość ciepłym garażu z grubymi murami, a także styropianem ( 5 cm!) ocieplonymi drzwiami.
I pomimo swoich lat (rok prod. 1994) wygląda jak nowe, na gwarancji. Toteż kiedy robię przeglądy rejestracyjne – to nie spotyka mnie żadna, najmniejsza reprymenda z powodu tego autka, lecz podziw i szacunek kontrolerów, którzy pomimo usilnych starań nie mogą w nim znaleźć choćby najmniejszego, odbiegającego od normy uchybienia. :)

Co do filtrów – to mam taką zasadę, że za każdym razem wymieniam je przy każdej zmianie oleju. Wody z kondensacji pary w filtrze chyba nie ma, gdyż wtedy na denku korka wlewu oleju byłby widoczny białym osadem zmydlony olej.

Przez przeszło 9 lat !!! - zaniedbana wymiana filtrów w BMW 525tds
@shrek – jeżeli Kolega moderator pozwoli, to mogę taki nowy, osobny temat o filtrach założyć. :)

W to że jest to ukochany samochód Staszka, nikt nie wątpi; widać to w wypowiedziach, choćby ta o nie jeżdżeniu autem zimą, i w tym że trzeba mieć trochę fioła na pkt. pojazdu, jeśli trzyma się go i płaci OC przez taki okres czasu robiąc takie kilometry
#greghorn – a może to nie ja, lecz nasze „ukochane” urzędy wraz z agencjami od ubezpieczeń pojazdów, a także niepotrzebnie zbyt reżimowe prawo - mają w takich przypadkach fioła.
Dlaczego takim mało spotykanym Stanisławom jak ja, nie dają periodycznych ewentualności do czasowego wymeldowania pojazdu, z możliwością natychmiastowego, bezproblemowego odwieszenia tego odmeldowania w razie potrzeby (tzn. nie byłoby m.in. potrzeby załatwiania nowych tablic, czy tez dowodu rejestracyjnego) ???

Jeszcze nikomu nie zabroniono mieć fioła pod warunkiem iż jest społecznie mało szkodliwy, czytając czy ogladajac widze znacznie większe świry ale ...

Ha…ha :) @Marek_S – bardzo dziękuję za ten słuszny komplement! :)

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jako że Shrek niejako był zarezerwowany dlategóż wybrałem sobie w awatarze ulubionego Jasia Fasole .. Myślałem nad królem Julianem ale .... mógłbym być opatrzenie zrozumiany .. może kowalski ale nie, myślę ze szeregowy ...tez byłby dobry ze względu na mój nieodparty urok ....;):p:D:D:D:D a szefa mamy ... inaczej na forum było by trudno wytrzymać, Owszem forum jest na luzie ... ale jak trzeba potrafi być konkretne.

Stanisław-bmw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
.
@Marek_S - oczywiście, że w Twoim awatarze jednoznacznie rozpoznałem mojego ulubionego Jasia Fasolę, który ma typowo angielski wygląd, czyli jak powyżej napisałem "zagranicznego, rasowo nordyckiego inteligenta - godnego uwagi przystojniaka!!!".:) Co do króla Juliana - to wybór byłby nie trafny, gdyż wtedy, w dawniejszych czasach technika motoryzacyjna nie była aż tak bardzo rozwinięta. :)
Natomiast w moim awatarze z szacunku do BMW nawiązuję do bawarskiej tradycji, gdyż mam szalik w typowo bawarskim, zielonym kolorze, a kapelusik z piórkiem zgubiłem, bo chyba za szybko jeżdżę.:)

Cieszy mnie to Twoje zapewnienie, że forum potrafi być konkretne - co też z radością stwierdzam - gdyż przede wszystkim o to chodzi, aby takim "zagubionym" Stanisławom jak ja, coś fachowo doradzić i ostrzec przed popełnieniem następnych błędów.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zanaczy obowiązkowo nadrobić zaległości i obejrzeć pingwiny z Madagaskaru lub serial o 19 na TV puls2

Katje

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
marki
Stanisław, w internecie to ciężko znaleźć jakieś wiarygodne źródła na takie tematy. Ale powiem Ci, że były robione testy na olejach dziesięć lat od daty ich produkcji i spełniały one normy dla olejów świeżych. Oczywiście to zależy od warunków przechowywania, ale z tego co Ty pisałeś, to olej w Twoim silniku (Twój samochód) miał te warunki dobre.

Jeśli postanowisz wystosować jakieś pismo do beemwe, to podeślij, może Ci je nawet przetłumaczę. A i jak możesz to podeślij tę instrukcję, popatrzyłabym z ciekawości.

Stanisław-bmw

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
.
Jeśli postanowisz wystosować jakieś pismo do beemwe, to podeślij, może Ci je nawet przetłumaczę. A i jak możesz to podeślij tę instrukcję, popatrzyłabym z ciekawości.
Bardzo dziękuję za tą propozycję dotyczącą przetłumaczenia pisma na język niemiecki, ale uważam, że szkoda z tym zachodu - no a przede wszystkim wstyd. Co sobie też Niemcy pomyślą o Polakach, którzy do tego stopnia nie szanują ich samochodów, albowiem przez przeszło 9 lat nie wymieniają w nich oleju ?
Co do instrukcji od BMW E34 - to jest ona dość gruba, gdyż jest zbiorczo zredagowana do wszystkich w tym czasie wyprodukowanych wariantów tych aut. Jak znajdę chwilę czasu - to może uda mi się zeskanować jej strony i do postu na tym forum załączyć.
W Internecie widziałem już instrukcje obsługi, a nawet naprawcze, do wielu przeróżnych marek samochodów osobowych. Wydaje mi się, że jakby się dobrze poszukało - to na pewno i dla BMW też by się znalazło. Tym bardziej, że znasz język niemiecki i bez problemu będziesz mogła przeglądać różne strony i fora niemieckie, a nawet na tych forach zarejestrować się jako ich użytkownik.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Tam podejrzewam że Polski znają ale nadal proponuje zalać olejem wymienic filtry ( jeszcze doszedł filtr powietrza ) i cieszyc się z jazdą ... upss garażowaniem .. ))))

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom